lördag 11 mars 2017

The Long Way to a Small, Angry Planet av Becky Chambers


22733729

Titel: The Long Way to a Small, Angry Planet
Serie: Wayfarers #1
Författare: Becky Chambers
Genre: science fiction, space opera
Betyg: 4/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en mysig rymdopera med annorlunda, intressanta utomjordiska kulturer, fokus på relationer och undvikande av heteronormativitet

Rekommenderas inte till: dig som inte gillar episodiska, karaktärsdrivna böcker med begränsad action

Handling
Somewhere within our crowded sky, a crew of wormhole builders hops from planet to planet, on their way to the job of a lifetime. To the galaxy at large, humanity is a minor species, and one patched-up construction vessel is a mere speck on the starchart. This is an everyday sort of ship, just trying to get from here to there.

But all voyages leave their mark, and even the most ordinary of people have stories worth telling. A young Martian woman, hoping the vastness of space will put some distance between herself and the life she‘s left behind. An alien pilot, navigating life without her own kind. A pacifist captain, awaiting the return of a loved one at war.

Set against a backdrop of curious cultures and distant worlds, this episodic tale weaves together the adventures of nine eclectic characters, each on a journey of their own.
 


Recension
The Long Way to a Small, Angry Planet är en väldigt specifik typ av bok, med vilket jag menar att du förmodligen kommer antingen älska den eller hata den. Det finns inte mycket action - och när det händer något löser det sig oftast genom byråkrati och kommunikation snarare än genom våld - istället ligger fokus på världen och de många utomjordiska kulturerna, och karaktärernas relationer. Det gör det till något av en långsam bok, och tillsammans med en löst sammanhållen episodisk handling förstår jag många läsare som inte tycker om den.

Men den är också oerhört mysig i sättet karaktärerna och deras dynamik beskrivs, och det otroligt fascinerande universumet gjorde att jag personligen uppskattade den episodiska handlingen och hur den tillät boken att undersöka många olika utomjordiska kulturer och fokusera på olika karaktärer. Jag hade uppskattat om den var lite mer fartfylld och lite mer sammanhållen av en överhängande handling, men överlag var det nästan perfekt.

Något jag uppskattade väldigt mycket var hur boken helt duckade allt vad heteronormativitet heter på ett väldigt naturligt sätt. Med det menar jag inte bara att det fanns samkönade par, utan hur det typiska fokuset på att man ska hitta någon att para ihop sig med, slå sig ner någonstans och skaffa barn tillsammans inte fanns. Vissa gjorde det, men det var lika accepterat att se sin besättning som familj och vara nöjd med det, att leva tillsammans med syskon istället för en partner, eller att ha ett öppet förhållande.

Ett av få klagomål jag har är att jag stundtals önskade att boken utmanade sina karaktärer mer. Den hade ett väldigt starkt budskap om att respektera andra kulturer även om de är annorlunda, vilket jag i 99 % av fallen håller med om. Dock hade jag hoppats att den också skulle öppnat karaktärerna för att vara mer skeptiska mot sina egna kulturer där de var problematiska. Exempel: en av människorna som växt upp i ett extremt pacifistiskt samhälle och in i det sista vägrar tillåta vapen ens för självförsvar, en utomjording vars kultur inte ser barn som folk/individer förrän de är vuxna och blivit "användbara för samhället".

Kulturkrockar och respekt och förståelse är all well and good, men i vissa fall förtjänade problematiska aspekter att utmanas mer än de gjorde. Om utomjordingarna hittat jorden när vi fortfarande höll på med slaveri hoppas jag verkligen att de inte varit förstående med det bara för att det var vår "kultur".

Överlag en väldigt bra sci-fi med något av en feel good känsla. Varmt rekommenderad om du inte har något emot karaktärsdrivna berättelser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar