fredag 3 februari 2017

Ice Massacre av Tiana Warner


22718724
Titel: Ice Massacre
Serie: Mermaids of Eriana Kwai #1
Författare: Tiana Warner
Genre: fantasy
Betyg: 4/5

Rekommenderas till: dig som vill ha blodtörstiga sjöjungrur, tjejer som kicks ass och konstant nagelbitarspänning

Rekommenderas inte till: dig som vill ha mycket kyssar och kärleksbetygelser i din romantik snarare än djup vänskap och långsamt växande attraktion


Handling
A mermaid’s supernatural beauty serves one purpose: to lure a sailor to his death.

The Massacre is supposed to bring peace to Eriana Kwai. Every year, the island sends its warriors to battle these hostile sea demons. Every year, the warriors fail to return. Desperate for survival, the island must decide on a new strategy. Now, the fate of Eriana Kwai lies in the hands of twenty battle-trained girls and their resistance to a mermaid’s allure.

Eighteen-year-old Meela has already lost her brother to the Massacre, and she has lived with a secret that’s haunted her since childhood. For any hope of survival, she must overcome the demons of her past and become a ruthless mermaid killer.

For the first time, Eriana Kwai’s Massacre warriors are female, and Meela must fight for her people’s freedom on the Pacific Ocean’s deadliest battleground.


Recension
Jag förstår ärligt talat inte varför jag inte ser fler prata om Tiana Warners Mermaids of Eriana Kwai-serie. Vill du ha en paranormal romance som inte är straight, har insta-love, kärlekstrianglar eller ignorerar platoniska förhållanden? Check. Vill du ha spänning och action och tuffa tjejer? Check. Välskrivna karaktärer som kämpar med sin moraliska kompass? Check. En fascinerande fantasyvärld som inte går att sortera in i något fack? Check. Sjöjungfrur som är lika farliga som i legenderna? Fucking check.

Bland det jag gillar bäst är att romansen mellan huvudpersonen Meela och sjöjungfrun Lysi inte är skriven som romanser i YA-böcker ofta är. Den är inte det huvudsakliga fokuset - det är istället kriget mellan deras folk och Meelas och hennes vänners ständiga kamp för överlevnad både från sina fiender och från skärningar mellan dem själva som är huvudhandlingen. Den är heller inte skriven som att deras plötsliga romans är det viktigaste som finns - istället har de känt varandra länge och älskar varandra djupt som vänner långt innan de börjar inse att det finns attraktion mellan dem.

I det stora hela trycker boken starkt på vikten av vänskap, både i platoniska och romantiska förhållanden. Meelas relationer med de andra flickorna är lika viktig som relationen med kärleksintresset, vilket skapar en del intressant drama då de befinner sig på olika sidor av ett krig.

Det är en väldigt spännande historia, även när det inte händer actionfyllda saker. Besättningen skickad att slåss mot sjöjungfrurna är i konstant stress, och att se dem kämpa mot inte bara de fysiska men också mentala svårigheterna i ett krig skapade en riktig nagelbitarstämning. Man vet att någon kommer brytas och göra något förfärligt, och spenderar varje lugn stund med att oroa sig. Den ställer också frågor om var gränserna går när man ligger i krig, och vad vanliga människor kan drivas till i den typen av situationer.

Att jag inte ger boken högsta betyg beror mest på att det märks att den är första delen av en trilogi, och det märks att den har mycket plats kvar att växa (vilket jag inte tvivlar på att den kommer att göra). Vi får inte veta mycket om världen utanför Meelas ö. Det verkar vara vår moderna verklighet - de tittar på teve, proviant från fastlandet levereras via helikopter, osv - men de använder armborst istället för skjutvapen och det finns sjöjungfrur. Hur ser resten av den här världen ut? Finns det andra övernaturliga varelser och hur är deras relation till omvärlden? Är sjöjungfrurna ens magiska eller finns det en vetenskaplig förklaring till dem? Jag håller tummarna för att uppföljarna vidgar horisonten lite.

En stark fyra utav fem i betyg!


Jag har velat måla vattenlandskap länge nu, och Ice Massacre gav mig en utmärkt chans! Här är huvudpersonen Meela, sjöjungfrun Lysi och sex timmars arbete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar