lördag 6 augusti 2011

De vassa tändernas skog av Carrie Ryan

Mary har levt hela sitt liv innanför stängslen till sin by, där systerskapet kontrollerar allt. Att lämna byn och gå ut i De vassa tändernas skog är förbjudet, men Mary har förbjudna drömmar. I hennes släkt har historier om tiden innan återkomsten - då de oheliga infekterade världen - alltid funnits, och Marys favoriter är historierna om havet. Hennes allra största dröm är att lämna byn och finna det, men det är såklart omöjligt. Hennes näst största dröm är att gifta sig med Travis, den stora kärleken. Men Travis är redan förlovad med Marys bästa vän, Cass, och istället blir det Travis bror Harry som anhåller om hennes hand. Som om inte detta är illa nog så blir Marys mamma smittad av en ohelig och skickas ut i skogen, och Marys bror Jed skyller hennes död på Mary. Och till råga på allt verkar de oheliga vara skrämmande nära att ta sig igenom stängslen...

De vassa tändernas skog är en skrämmande men vacker historia om människans kämpaglöd trots att allt tycks förlorat. Mary är en stark person (hon hackar sig igenom horder av zombier vid mer än ett tillfälle) men samtidigt lite frustrerande. Alldeles för mycket av historien läggs ner på hennes kärlekstrubbel, först efter ungefär en tredjedel av boken börjar det hända saker. När kärleken vägs upp med lite zombieslaktande blir boken genast bättre, och av någon anledning bryr jag mig mer om Mary och hennes älskade då. Förmodlgen för att de befinner sig i konstant livsfara, och då oroar jag mig för hur det kommer att sluta för dem. Jag kan säga att det blir hjärtskärande sorgligt mer än en gång, och bara för att de är huvudpersoner betyder det inte att Mary och hennes vänner automatiskt är skyddade från de oheliga.
   Som sagt är De vassa tändernas skog vackert skriven, med Marys funderingar kring Gud, mänskligheten, havet, kärleken, det förflutna och alla de historier som gick förlorade tillsammans med människorna. En fin detalj är att ordet zombie aldrig näms.

Det finns några småsaker jag funderar över, till exempel att alla verkar vara släkt. Harry och Travis är bröder och deras syster Beth är gift med Marys bror Jed. Den enda som inte verkar vara släkt med någon är Cass.
   Sedan är det stängslet. Det näms någon gång att återkomsten ägde rum när Marys mormors mormors mor var ung. Det är en väldigt lång tid. Och hela den här tiden har ett vanligt gallerstängsel skyddat byn. Varför rostar det inte bort? Varför rasar det inte? Det finns liksom ett konstant antal zombies som står och sliter i det precis hela tiden. Visserligen finns det folk som kontrollerar och lagar staketet med jämnan, men hur lagar man rost? Och det sägs också att de är mycket farligt att gå nära stängslet för då kan de oheliga komma åt att bita en (det är det som händer Marys mamma).
   Nåja, det är inte så viktigt.

Boken är värd fyra rosor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar