tisdag 16 augusti 2016

Starters av Lissa Price


11861062

Titel: Starters
Serie: Starters #1
Författare: Lissa Price
Genre: dystopi
Betyg: 2/5

Rekommenderas till: jag vet inte... dig som vill ha en bok som inte är utmanande på något sätt: mentalt, känslomässigt eller intellektuellt

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en bok som faktiskt utnyttjar sin potential inom handling, världsuppbyggnad, karaktärer, romantik, etc

Synopsis
Callie lost her parents when the Spore Wars wiped out everyone between the ages of twenty and sixty. She and her little brother, Tyler, go on the run, living as squatters with their friend Michael and fighting off renegades who would kill them for a cookie. Callie's only hope is Prime Destinations, a disturbing place in Beverly Hills run by a mysterious figure known as the Old Man.

He hires teens to rent their bodies to Enders—seniors who want to be young again. Callie, desperate for the money that will keep her, Tyler, and Michael alive, agrees to be a donor. But the neurochip they place in Callie's head malfunctions and she wakes up in the life of her renter, living in her mansion, driving her cars, and going out with a senator's grandson. It feels almost like a fairy tale, until Callie discovers that her renter intends to do more than party—and that Prime Destinations' plans are more evil than Callie could ever have imagined. . . .


Recension
Starters gav mig problem. Inte för att den nödvändigtvis är en dålig bok; handlingen är inte direkt tråkig, karaktärerna är inte direkt otrevliga, den dystopiska världen hade en del intressanta idéer. Det fanns inget direkt upprörande, och inget direkt korkat. Den var, på många nivåer, en bok som borde ha passat mig perfekt, men trots det kände jag aldrig något intresse för att faktiskt plocka upp och läsa den, och jag kunde inte lista ut varför jag var så ointresserad av den för det fanns ju inget direkt dåligt med den.

Så jag har förberett den här recensionen lite annorlunda. I vanliga fall brukar jag inte förbereda alls, jag bara skriver exakt vad jag tycker och klickar på 'publicera'. Men Starters var en bok av blah, och jag tyckte inte något alls om den, så istället har jag snällt fått sitta ner och försökt lista ut varför den inte fångade mig det minsta lilla. Vad jag kom fram till är att den helt saknar djup.

Vi kan börja med huvudpersonen Callie. Så här efter utläsningen vet jag praktiskt taget ingenting om henne annat än att hon vill hålla sin lillebror vid liv. Hon är ett tomt skal. Exempel: Callie är en utmärkt prickskytt. Är det för att hon tyckte så mycket om skytte och därför tränat massor? Nej. Är det för att hon är misstänksam och tror det värsta om världen och vill kunna försvara sig? Nej.

Det är för att hennes pappa tyckte att det är något hon borde kunna.

Okej, så hon valde inte att lära sig, då kanske hon tycker väldigt illa om det istället eftersom det tvingades på henne? Nej. Callie tycks inte ha någon åsikt alls i frågan. Det här är liksom hela grejen med Callie. Boken påstår saker om henne, men det finns ingenting bakom dem. Den säger att hon är modig eller nyfiken men visar henne aldrig som modig eller nyfiken. Hon har inga negativa sidor, tvingas inte utmana sin egen världssyn eller växa under bokens gång. När boken mot slutet försöker skapa lite känslomässig nedslag var jag så fullkomligt ointresserad av henne som karaktär att jag inte kunde brytt mig mindre om hennes tårar.

Den dystopiska världen lider av någonting liknande: det finns ingenting under ytan. Den enda världsuppbyggnaden som görs är den som har ett omedelbart nedslag i handlingen, som hela idén med tonåringar som hyr ut sina kroppar till äldre, vilket måste erkännas är en ganska intressant idé. Världen utvecklas aldrig, görs aldrig intressant, känns aldrig som ett verkligt framtida samhälle eftersom den är lika platt som huvudpersonen.

Nu när jag börjat skulle jag kunna fortsätta hur länge som helst: triangeldramat som borde irriterat mig men så saknade kemi att jag inte orkade bry mig, hålen i handlingen mot slutet, avsaknaden av bakgrund för kriget som skapade hela den här ointressanta världen. Men jag är trött, och den här recensionen är på något underligt vis redan för lång.

Jag kommer fortfarande ge boken en tvåa i betyg, för den har en del intressanta idéer, och jag reserverar mina ettor till böcker som är så dåliga att de gör mig upprörd. Starters var bara... blah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar