måndag 15 augusti 2016

Illuminae av Jay Kristoff & Amie Kaufman


23395680

Titel: Illuminae
Serie: The Illuminae Files #1
Författare: Amie Kaufman & Jay Kristoff
Genre: science fiction, space opera, romantik
Betyg: 5/5

Rekommenderas till: dig som vill ha rymd-zombies, rymd-strider, maktgalen AI och en riktigt cool tonårstjej, berättat genom samlade dokument, mejl, intervjuer, wiki-sidor etc.

Rekommenderas inte till: dig som tycker att det är knepigt att läsa en bok som är skriven i dokument form

Synopsis
This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do.

This afternoon, her planet was invaded.

The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than an ice-covered speck at the edge of the universe. Too bad nobody thought to warn the people living on it. With enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to fight their way onto an evacuating fleet, with an enemy warship in hot pursuit.

But their problems are just getting started. A deadly plague has broken out and is mutating, with terrifying results; the fleet's AI, which should be protecting them, may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a tangled web of data to find the truth, it's clear only one person can help her bring it all to light: the ex-boyfriend she swore she'd never speak to again.

Told through a fascinating dossier of hacked documents—including emails, schematics, military files, IMs, medical reports, interviews, and more—Illuminae is the first book in a heart-stopping, high-octane trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.


Recension
Jag hade inte särskilt höga förväntningar på Illuminae. Jag visste att den skulle vara skriven i ett annorlunda format: en samling av diverse dokument, intervjuer, utdrag från wikipediasidor (eller i det här fallet: unipedia), dagboksinlägg, mejl, voice- och message chats, till och med utdrag från en artificiell intelligens datacore (vilka var mina favoritdelar). Mina förväntningar var att den skulle vara urtjusigt och unikt formaterad. Vilket den var. Liksom, wow. Om du någonsin ska köpa en bok för att den är snygg i bokhylla, köp Illuminae.

Boken utan sitt skyddsomslag
So pretty!
Men jag hade inte särskilt höga förväntningar på själva storyn. På synopsisen lät det som den vanliga typen av bok som låtsas vara dystopi/postapokalyps/sci-fi men egentligen är två tonåringar som bara kan prata om hur vackra den andras ögon är och varför försöker världen hålla isär deras kärlek??

Jag blev glatt överraskad.

Det finns en ganska stor dos romantik mellan huvudpersonerna Kady och Ezra, ja, men den är fint hanterad och känns till och med ganska realistisk. De har redan varit ett par i flera månader när boken börjar, så vi slipper all form av insta love, och även om det är uppenbart att de älskar varandra så var de inget perfekt drömpar utan hade diverse problem de var tvungna att jobba sig igenom. De var heller inte den typen av par som slutar fungera när deras romantiska drömmar inte går i uppfyllelse: både Kady och Ezra är aktiva och smarta och glömmer inte av resten av världen bara för att de råkar vara förälskade. Jag var personligen speciellt förtjust i Kady och i hur hon löste situationer genom sitt mod och sina kunskaper, inte genom att kunna 20 olika sorters kampsporter.

Det jag oroade mig mest över var att handlingen skulle bli lidande och bara fokusera bara på romantiken. Fear not! Illuminae har faktiskt väldigt mycket handling: ett virus som gör människor galna (tänk smarta rymdzombies), en AI som är aningen maktgalen, ledare som undanhåller information, och självklart ett krig mellan jättelika rymdskepp som vill spränga varandra i bitar. Handlingarna vävs samman på ett snyggt sätt och avslutas med ett riktigt nagelbitar klimax där alla trådar knyts ihop. Det var länge sedan en bok fick mig så investerad i karaktärernas överlevnad och hemligheternas avslöjanden, och det var också länge sedan en bok lyckades skapa en tvist som verkligen överraskade mig (och krossade mitt hjärta).

En plussida i formatet, bortsett från att det är väldigt tjusigt, är att det ger insyn i väldigt många olika karaktärers huvuden. I en vanlig bok skulle ledarna förblivit avlägsna och osympatiska, och deras hårda, kalla beslut skulle känts opersonliga. Här ser vi hur de lider över de hemska besluten som måste fattas, hur de är lika rädda som resten av folket, hur de bara försöker rädda så många som möjligt. Vi får också insyn i de små karaktärerna som dör vid sidan av, de som annars bara brukar stryka med för att visa i vilken fara huvudpersonerna befinner sig i. Det här är en bok som får varje dödsfall att göra ont.

Det enda negativa jag kan komma på är att Kady, som var lite mer av en huvudperson än Ezra, ofta förstör de här annars utmärkta moraliska gråzonerna genom kommentar om hur "arroganta" och "själviska" ledarna är. Jag förstår den här synen i början - hon hade haft en ganska skyddad uppväxt och var rätt naiv - men i takt med att hon själv tvingades fatta allt hårdare beslut hoppades jag på att få se någon form av ursäkt till människorna som redan lidit tillräckligt utan att dömas av en 17 tjej som aldrig behövt fatta den typen av beslut.

Detaljer, detaljer. En fruktansvärt bra bok som fick mig att sympatisera med en maktgalen AI, hade tvister som genuint överraskade mig och ett format som är andlöst snyggt. Väldigt varmt rekommenderad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar