lördag 27 augusti 2016

A Web of Air av Philip Reeve

15809612
Titel: A Web of Air
Serie: Fever Crumb #2
Författare: Philip Reeve
Genre: steampunk, science fiction
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en kreativ framtida värld där varje detalj är genomtänkt, dig som vill ha en riktigt smart huvudperson

Rekommenderas inte till: dig som inte gillar sci-fi

Synopsis
Two years ago, Fever Crumb escaped the war-torn city of London in a traveling theater. Now, she arrives in the extraordinary city of Mayda, where buildings ascend the cliffs on funicular rails, and a mysterious recluse is building a machine that can fly. Fever is the engineer he needs -- but ruthless enemies will kill to possess their secrets.

Recension
A Web of Air är en helt okej bok, men i jämförelse med Fever Crumb, den första boken i trilogin (och Mortal Engines, som den är en prequel till) är den helt enkelt undermålig. Den första boken har en stor konflikt mellan flera olika sidor, där huvudpersonen dels inte är på någon sida dels hamnar på fel sida på grund av omständigheter. A Web of Air har en kille som vill bygga ett flygplan, och några personer som antingen vill stoppa honom eller stjäla hans uppfinning. Fever tar omedelbart rätt sida och det är aldrig någon fråga om vem som är "god" och vem som är "ond". I det stora hela känns den... liten, i jämförelse med andra böcker av samma författare.

Men fortfarande en bra bok! (dagen jag hittar en bok av Philip Reeve som jag inte gillar lär jag ge upp om livet) Reeve är som vanligt kung av världsuppbyggnad; den framtida världen han skapat känns fruktansvärt levande, och jag älskar hur den i vissa avseenden är mer teknologiskt avancerad än oss (de har hus som vandrar upp och ner längs bergssidor med hjälp av avancerade viktsystem), men i andra fall långt efter (flygplan tyngre än luft anses vara en myt).

Men min favoritgrej är hur karaktärerna tittar på "antika" saker, det vill säga saker från vår tid. Exempelvis så tror de att Neil Armstrong (här kallad Neil Strongarm) var den första att åka till månen, där han träffar och förälskar sig i mångudinnan Selene. Huvudpersonen Fever tror inte på den historien, för det måste vara omöjligt för någon civilisation att ta sig till månen. De har hittat gamla flygplan men förstår inte hur de kunnat flyga, för hur skulle vingarna kunnat flaxa? Jag verkligen älskar alla de här smådetaljerna och hur mycket arbete Reeve lagt ner på att skapa sin värld!

Jag gillade karaktärerna också, även om de saknade det där elementet i första boken där onda människor kan göra goda saker, och goda människor kan göra onda saker, och de allra flesta är bara människor som försöker leva sina liv medan ledarna slåss om makt. I A Web of Air är det väldigt tydligt vem som är god och vem som är ond. Men Fever är fortfarande en underbar huvudperson som alltid tänker först och agerar sen, och jag gillar hur hon tillåts vara en väldigt smart, analytisk person men samtidigt också väldigt uppenbart en tonårig tjej som är väldigt förvirrad av väldigt mycket i världen (inte minst romantik).

En stabil trea i betyg, och jag har fortfarande stora förhoppningar på den sista boken i trilogin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar