lördag 16 juli 2016

The Summer Prince av Alaya Dawn JohnsonTitel: The Summer Prince
Serie: -
Författare: Alaya Dawn Johnson
Genre: science fiction, dystopi, cyberpunk, romantik
Betyg: 5/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en dystopi baserad på sydamerikansk kultur och handlar lika mycket om en ung tjejs mognad från tonåring till vuxen som om revolution och romantik. Dig som vill ha ett sci-fi samhälle där bisexualitet är normen och kvinnor står över män

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en korrekt representation av Brasilien

Varför jag läste boken: The Summer Prince är den hittills enda dystopin jag hittat som utspelar sig i Sydamerika - hur kunde jag hålla mig borta? Om någon känner till fler får ni hemskt gärna tipsa!

Synopsis
A heart-stopping story of love, death, technology, and art set amid the tropics of a futuristic Brazil. 

The lush city of Palmares Tres shimmers with tech and tradition, with screaming gossip casters and practiced politicians. In the midst of this vibrant metropolis, June Costa creates art that's sure to make her legendary. But her dreams of fame become something more when she meets Enki, the bold new Summer King. The whole city falls in love with him (including June's best friend, Gil). But June sees more to Enki than amber eyes and a lethal samba. She sees a fellow artist. 

Together, June and Enki will stage explosive, dramatic projects that Palmares Tres will never forget. They will add fuel to a growing rebellion against the government's strict limits on new tech. And June will fall deeply, unfortunately in love with Enki. Because like all Summer Kings before him, Enki is destined to die. 

Pulsing with the beat of futuristic Brazil, burning with the passions of its characters, and overflowing with ideas, this fiery novel will leave you eager for more from Alaya Dawn Johnson.


Recension
Jag är så arg över att The Summer Prince är den enda sci-fi boken jag hittat som utspelar sig Sydamerika (Brasilien, för att vara lite mer exakt). Halva grejen med sci-fi är ju att skapa unika världar och samhällen, men när så många av böckerna är baserade på samma kultur och utspelar i samma land blir det snart lite enformigt. The Summer Prince känns verkligen som en annorlunda typ av sci-fi: samhället är ett matriarkat där kvinnorna är i makten, och bisexualitet är praktiskt taget normen, samtidigt som att ha flertalet sexuella och romantiska partners inte ses som något konstigt. På vissa sätt är det nästan bättre än vår nutid.

Samtidigt är det också väldigt uppenbart postapokalyps och dystopi; efter diverse krig, miljökatastrofer och ett virus som dödat nästan alla män bor människorna samlade i olika stora städer som styrs på väldigt olika vis. I huvudpersonen Junes hemstad har männen knappt någon makt jämfört med kvinnorna, och teknologi som gör det möjligt att leva i ett par hundra år har skapat en klyfta mellan äldre och yngre generationer. June har viss kontakt med andra städer, och träffar bland annat en man från Tokyo där merparten av invånarna laddat ner sig själva på nätet för att kunna bli odödliga. Jag gillade verkligen hur Junes hemstad var väldigt strikt och isolerad, men att vi ändå fick veta en hel del om hur det såg ut i yttervärlden.

Det var väldigt uppfriskande att läsa en dystopi där kvinnorna inte är förtryckta utan istället är ledarna. Hur många böcker finns det där den huvudsakliga antagonisten är en maktgalen drottning (annat än Levana i Lunar Chronicles)? Samtidigt ignoreras inte frågor i sexism; genom att reversera rollerna uppmärksammas det på ett nytt sätt. När huvudpersonen June först ställs inför hur killarna behandlas blir hon först defensiv och tycker att så illa är det ju inte, men tvingas så småningom se att jo, så illa är det.

På tal om June så har hon en av de bättre karaktärsutvecklingarna jag läst på länge. Hon börjar som en privilegierad, självisk tonåring som uppmärksammar orättvisor i samhället genom sin konst bara för att hon vill bli känd, men lär sig långsamt om hur orättvist hennes stad är. Konflikten hon tvingas ta ställning till är ofta svår, och hon måste lära sig att världen inte är svart och vit; istället för att döma ut ena sidan i generationskonflikten lär hon sig se bådas åsikter, och inser att båda har för- och nackdelar. Hon gör många misstag och känns i början som en ganska typisk tonåring, som hatar sina föräldrar och andra tjejer som konkurrerar med henne nästan av princip, men boken är inte rädd för att sätta dit henne för det och lära henne lite ödmjukhet. Hennes utveckling från tonåring till vuxen kändes väldigt realistisk.

Tyvärr känner jag mig också tvungen att nämna att boken tydligen inte är helt korrekt eller respektfull i sin representation av Brasilien. Jag säger tydligen för att jag inte är från Brasilien och därför inte har någon direkt insyn i frågan, men om du vill läsa en recension av en Brasiliansk läsare kan du göra det här. Det enda jag kan säga är att bokens användande av samba som ett närmast magiskt fenomen definitivt kändes ganska stereotypisk och lite fånig. Inget som drog ner på läsningen för min del, men något som kan vara viktigt att vara medveten om för att inte få fel uppfattning om Brasilianska människor.

Trots en inkorrekt representation av Brasilien skapar The Summer Prince ett unikt dystopiskt samhälle med omvända normer, välskrivna karaktärer och en svårlöst, realistisk konflikt. En (något tveksam) fem utav fem i betyg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar