måndag 4 juli 2016

Globala böcker

Usel titel på ett blogginlägg, men sammanfattar ganska väl vad jag tänker prata om. Det här är något jag tänkt på ganska länge, och eftersom det är sommar och jag är ledig tänkte jag ta mig tid att sitta ner och skriva om det.

Något som retar mig i sci-fi och fantasy böcker (spelar inte så stor roll i contemporary) är hur små de ofta känns. Det utspelar sig i ett land (gissa vilket), eller en liten del av landet, eller ibland bara i en enda stad. Vad händer i resten av världen? Vad har vi för oss i Europa? Asien, Afrika? Australien? Den vanligaste ursäkten verkar vara "ingen av karaktärerna vet så resten av mänskligheten antas ha dött", eller så undviks frågan helt.

Och detta är något som, åtminstone i mina ögon, sällan jobbar i bokens fördel när de handlar om undergångshistorier, postapokalyps och dystopier. Det är svårt att skapa en överhängande katastrofkänsla som hotar hela världen när vi aldrig får se eller höra om resten av världen. Visst finns det vissa dystopier som lyckas skapa en isolerad, klaustrofobisk känsla genom att hålla miljön begränsad, men metoden när når inte riktigt sin fulla effekt när vi aldrig får se vad karaktärerna isoleras från.

Ett exempel på en bok som (i viss mån) använder sig av det här knepet är Divergent trilogin. Vi börjar i en isolerad stad, och får sedan i sista delen se varför invånarna stängts in bakom en mur och vad som ligger bakom deras underliga samhälle. Ett annat exempel är The Maze Runner, där karaktärerna börjar instängda och jagade och måste bryta sig ut ur labyrinten för att ta reda på sanningen om sig själva.

Men ingen av de här böckerna lämnar USA, och eftersom jag är jag har jag satt ihop en liten lista på böcker för er som är nyfikna på mer global sci-fi och fantasy.

11235712
Det mest självklara exemplet, som de flesta av er förmodligen redan läst, är The Lunar Chronicles av Marissa Meyer. De fyra böcker utspelar sig i Kina, Frankrike, Afrika (det specifika landet avslöjas aldrig, tyvärr) och på Månen. När krig och massdöd hotar känns det verkligen som att hela världen är i fara, inte bara någon stad i USA där huvudpersonen råkar bo.

13411999
Ett lite knepigare exempel är And All the Stars av Andrea K. Höst. Den utspelar sig i Australien och karaktärerna lämnar aldrig Sydney, men genom att låta huvudpersonerna vara väldigt moderna i det att de kollar på nätet vad som händer i resten av världen blir känslan ändå väldigt världsomspännande. När utomjordingarna attackerar får vi se glimtar av hur olika länder hanterar problemet, och effekterna av deras handlande.

20499652
Bluescreen av Dan Wells är också lite knepig i det att den utspelar sig i en enda stad, och här är konflikten också ganska liten och inget hot mot resten av världen. Men genom att ha karaktärer med olika etnisk bakgrunder skapas ändå en större känsla, och vi får små bilder av hur det futuristiska samhället fungerar utanför USA. Huvudpersonen är latina, en av hennes närmsta vänner tysk, och det finns karaktärer som befinner sig i Kina och Indien och bara deltar via nätet.

18131799
Skulduggery Pleasant är en serie som i början definitivt börjar litet i den här frågan - största delen av böckerna utspelar sig i Dublin, Irland. Men ju mer magiska katastrofer Irland försöker hantera, ju mer nervös blir resten av det magiska samhället att resten av världen kommer stryka med pga Irlands problem. Ju längre in i serien du kommer desto mer global blir den, och mot slutet får vi inte bara besöka Europa, Afrika och Australien, utan också se något av ett magiskt världskrig.

24770
Uglies av Scott Westerfeld börjar också smått, i och runtomkring en dystopisk stad, och vi får senare se vad invånarna isolerats från genom ett besök i en annan något mindre dystopisk stad, och en konflikt som visar att resten av världen existerar och bryr sig om vad de som bestämmer i andra städer har för sig. Mer internationellt blir det inte förrän i den fjärde och sista boken, när vi lämnar vad jag antar är USA och istället befinner oss i Japan, och får se den världsomspännande effekten av konflikten i de första tre böckerna.

287861
Mortal Engines av Philip Reeve är en av mina personliga favoriter, och ett av de bästa exemplen i min mening. Den utspelar sig efter att krig och miljöförstöring gjort Jorden nästan obeboelig, och merparten av alla människor lever på vandrande städer som bokstavligt talat förflyttar sig mellan kontinenterna. Det utspelar sig till större delen i Europa, Asien och Nordpolen, men också i Afrika och Nordamerika, och till viss del även på havet och i luften.

21979832
The Girl from Everywhere av Heidi Heilig läste jag nyligen ut, och även om den inte är en favorit så uppskattade jag hur Heilig genom mångkulturella karaktärer och en miljö som bland annat inkluderar Hawaii och Kina skapade en spännande och intressant värld som ligger på gränsen mellan verklighet och fantasy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar