söndag 24 juli 2016

Afterworlds av Scott Westerfeld


18367581

Titel: Afterworlds
Serie: -
Författare: Scott Westerfeld
Genre: contemporary, paranormal, romantik, coming of age
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en genomtänkt bok med intressanta karaktärer, som ställer många tänkvärda frågor om historieskapande, kärlek och att bli vuxen.

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en bok med fart och spänning.

Varför jag läste boken: Scott Westerfelds Uglies trilogi är vad som introducerade mig till sci-fi för många år sedan, och en bok som handlar om en tonårig blivande författare? Sign me up!

Synopsis
Darcy Patel has put college and everything else on hold to publish her teen novel, Afterworlds. Arriving in New York with no apartment or friends she wonders whether she's made the right decision until she falls in with a crowd of other seasoned and fledgling writers who take her under their wings… 

Told in alternating chapters is Darcy's novel, a suspenseful thriller about Lizzie, a teen who slips into the 'Afterworld' to survive a terrorist attack. But the Afterworld is a place between the living and the dead and as Lizzie drifts between our world and that of the Afterworld, she discovers that many unsolved - and terrifying - stories need to be reconciled. And when a new threat resurfaces, Lizzie learns her special gifts may not be enough to protect those she loves and cares about most.

Recension
Afterworlds är inte en utan två böcker, berättad i alternerande kapitel mellan Darcy, en artonårig tjej som precis skrivit på en deal för sin första bok och flyttat till New York för att jobba på uppföljaren, och Lizzie, huvudpersonen i Darcys bok som efter en nära döden-upplevelse kan kliva in i spökenas värld och blir kär i en dödsgud. Ett intressant koncept, men kanske inte något för alla. Darcys kapitel ger mycket insyn i publiceringsbranschen och hur det är att skriva en bok, och om du inte är intresserad av detta kommer det förmodligen tråka ut dig, men om du som jag drömmer om att bli utgiven någon dag så kan det vara intressant läsning (om än inte särskilt realistiskt i hur snabbt en debutants bok blir upplockad, och hur mycket pengar hon får för den).

Trots att de båda historierna får lika många kapitel, och trots att Lizzie tekniskt sett får mer fokus eftersom Darcy pratar så mycket om henne, så är det Darcys historia som känns verklig. Med undantag av Lizzie själv, och möjligtvis en viss ondskefull snubbe i hoplappad jacka, så var det inte riktigt någon i "extraboken" som fångade mitt intresse, inklusive kärleksintresset Yama. Mest kändes det som en ganska typisk paranormal romance, om än lite mörkare, och att ständigt bli påmind via Darcy att det inte var på riktigt gjorde det svårt att bli investerad i Lizzies öde. Faktiskt så skulle jag föredragit mindre fokus på Lizzie, kanske något kapitel här och där, och mer fokus på Darcy.

Jag gillade Darcys egen historia bättre, och inte bara för att hon pratade väldigt mycket om själva skrivprocessen (vilket jag helt enkelt tycker är intressant, men som sagt inte är något för alla). Hon och hennes diverse författarkolleger pratar en hel del om viktiga frågor, som om det är okej att kapa någon annans religion "for purposes of YA hotness" som en karaktär uttryckte det, hur mycket du kan stjäla från verkligheten och fortfarande anses vara en seriös författare, skillnaden på tur och skicklighet, och att det inte är garanterat att du kommer slå bara för att du skrivit en utmärkt bok.

Mitt i allt det här får vi också följa Darcy gå från tonåring till vuxen, bli kär för första gången (och samtidigt inse att kärlek inte är så evig och omvälvande som i böckerna). Hennes uppväxt och alla misstag hon gör på vägen känns som en väldigt verklig representation av att växa upp. Plus att hon är indisk och vi genom hennes ögon får veta en hel del om hennes familjs kultur, och att hon - enligt författaren - är biromantisk och demisexuell! (om du inte vet vad demisexualitet är kan du kolla in det här inlägget jag skrev om asexualitet i böcker). Den huvudsakliga relationen är mellan henne och en tjej, och de var väldigt fina tillsammans samtidigt som de inte var ett perfekt par, utan fick jobba och prata med varandra för att saker och ting skulle funka.

Meeen. Men. Det är fortfarande en ganska seg bok, och den är väldigt lång, och trots att jag gillade Darcy så fastnade jag aldrig för Lizzies historia (vilken tog upp halva boken). Så det blir en stabil tre utav fem i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar