torsdag 30 juni 2016

The Girl from Everywhere av Heidi Heilig


21979832

Titel: The Girl from Everywhere
Serie: The Girl from Everywhere #1
Författare: Heidi Heilig
Genre: tidsresor, historiskt, fantasy
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en unik tvist på tidsresor, uppskattar välskrivna karaktärer och vacker prosa

Rekommenderas inte till: dig som har svårt för långsamma, karaktärsdrivan berättelser


Nix has spent her entire life aboard her father’s ship, sailing across the centuries, across the world, across myth and imagination.

As long as her father has a map for it, he can sail to any time, any place, real or imagined: nineteenth-century China, the land from One Thousand and One Nights, a mythic version of Africa. Along the way they have found crewmates and friends, and even a disarming thief who could come to mean much more to Nix.

But the end to it all looms closer every day.

Her father is obsessed with obtaining the one map, 1868 Honolulu, that could take him back to his lost love, Nix’s mother. Even though getting it—and going there—could erase Nix’s very existence.

For the first time, Nix is entering unknown waters.

She could find herself, find her family, find her own fantastical ability, her own epic love.

Or she could disappear.


The Girl from Everywhere har ett av de intressantaste koncepten jag stött på i bokväg - huvudpersonen Nix lever sitt liv på ett tidsresande skepp. Hennes pappa kan med hjälp av kartor till olika platser och eror - verkliga eller mytologiska - resa vart och när som helst, så länge den som ritade kartan tror på det han ritade. Med andra ord, om du ritar en karta till en sjö och är övertygad om att det finns ett sjöodjur i vattnet så kommer det göra det när tidresenären följer kartan dit. Det är supercoolt, kreativt, och en av få böcker om tidresor som inte irriterar mig genom logiska luckor i hur resandet fungerar (jag tittar på dig, Time Riders).

Det ger också chansen till en del häftiga miljöer. Merparten av boken utspelar sig på 1800-talets Hawaii, men vi får också besöka ett uråldrigt Kina och får glimtar till olika världar genom magiska artefakter Nix samlat på sig under olika resor, och jag är definitivt nyfiken att veta mer om hennes äventyr. (alla andra författare skriver ju korta "mellan-noveller", kan inte Heidi gör en miniserie om Nix magiska äventyr?)

Hawaii är en vacker miljö och en plats jag plötsligt blivit intresserad att läsa mer om, och Heilig tar dessutom chansen att ta upp viktiga frågor om hur de vita kolonisatörerna behandlar de Hawaiianska invånarna, och om det är okej för tidsresenärerna att för egen vinning delta i något som kommer förstöra för andra, men som de vet är förutbestämt att hända med eller utan deras inblandning.

Det är, trots det intressanta temat, en ganska långsam och karaktärsdriven bok. Nix lär sig om sig själv och vad hon vill göra med sitt liv, och vad hon är beredd att ge upp för en pappa som verkar bry sig mer om hennes döda mamma än om Nix själv. Hanteringen av Nix förhållanden till de olika sidokaraktärerna, vänner, familj och andra, är en av bokens bästa sidor, och den lyckas utveckla en romans till Nix bästa vän Kash utan att det någonsin irriterade mig (om du bara visste hur lättirriterad jag är när det kommer till romantik i YA). Heidi följer den viktiga regeln att låta karaktärerna vara vänner innan de var kära, vilket är något av en dealbreaker för mig. Ett extra plus när det kommer till karaktärerna är att vi får en mångfald av etniciteter och sexualiteter, så om du som jag tycker att det är viktigt kommer du uppskatta det.

Kash är fantastisk, förresten. Han lyfter hela boken med sin perfekta humor.

Allt detta till trots så var det också en väldigt långsam bok, och ofta puttrade den på utan att komma någonstans alls, tills jag nästan glömde av vad den handlade om. Hur intressant en boks karaktärer och koncept än är så måste den också ha lite tempo, så det sänker betyget från en fyra till en trea för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar