tisdag 28 juni 2016

Every Heart a Doorway av Seanan McGuire


25526296

Titel: Every Heart a Doorway
Serie: -
Författare: Seanan McGuire
Genre: mysterium, magisk realism, fantasy
Betyg: 4/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en kort, vacker och något makaber bok med en asexuell huvudperson om att hitta sig själv, dörrar till magiska världar och ett mordmysterium.

Rekommenderas inte till: dig som faktiskt vill se de magiska världarna och inte vill höra läskiga historier om levande statyer och skelett som kliver ur sina kroppar

Eleanor West’s Home for Wayward Children
No Solicitations
No Visitors
No Quests

Children have always disappeared under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere... else.

But magical lands have little need for used-up miracle children.

Nancy tumbled once, but now she’s back. The things she’s experienced... they change a person. The children under Miss West’s care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.

But Nancy’s arrival marks a change at the Home. There’s a darkness just around each corner, and when tragedy strikes, it’s up to Nancy and her new-found schoolmates to get to the heart of the matter.

No matter the cost.


Du vet de där böckerna där ett barn går igenom magiska garderober eller faller ner i ett kaninhål? Barnen som hamnar i en magiska värld, har ett stort äventyr och sedan skickas tillbaka till vår värld för att fortsätta sitt gamla liv som om ingenting hänt? Har du någonsin undrat vad som händer med de där barnen när de måste släppa taget om världen de älskat och lära sig leva i en verklighet där inga djur pratar och tiden alltid är linjär? Då är Every Heart a Doorway något för dig!

Det är ett intressant koncept som jag aldrig sett någon experimentera med förut. Huvudpersonen Nancy och de flesta av vännerna hon skaffar sig på skolan för vilsekomna barn har alla varit i vackra, mörka världar med spöken och dansande skelett, och de passar inte direkt in bland de andra eleverna som de flesta besökt glittrande fevärldar. Alltså måste de inte bara försöka återanpassa sig och hantera saknad efter världen de ser som sitt hem, utan är också de första misstänkta när elever börjar bli mördade. Jag tycker att McGuire hanterar ämnet med saknad och depression och att acceptera sig själv trots att man ses som "konstig" på ett väldigt fint och respektfullt sätt.

Att höra Nancy och hennes vänner prata om sina upplevelser var mina favoritdelar av boken, och jag önskar att det fanns en hel prequel serie om deras äventyr. Det blir ofta ganska mörkt (sakerna de här barnen varit med om, herre gud), och det är intressant att se från deras olika berättelser hur de olika världarna påverkat dem som personer på både bra och dåliga sätt, men ibland också på mer moraliskt svårbestämbara sätt. Flera karaktärer är inte direkt trevliga, men de är ändå väldigt intressanta. De som varit i en "mörk" värld var inte alltid otrevliga (huvudpersonen Nancy hade varit i ett dödsrike men var väldigt lugn och tystlåten med väldigt höga tankar om artighet) samtidigt som de som varit i glittriga fevärldar inte alltid är trevliga och rara utan snarare har en tendens att se sig själva som förmer.

Ett extra plus hos karaktärerna är att Nancy också är asexuell! Utan att det blir hennes enda karaktärsdrag och det enda boken fokuserar på! Hon förklarar väldigt tydligt vad det innebär och skiljer till och med på att vara asexuell och aromantisk. Extra extra plus, en av de andra huvudpersonerna är en transsexuell kille, något som väldigt sällan ses i fantasyböcker. Yay för representation!

Mina få klagomål på boken är att det var väldigt uppenbart vem som var mördaren, och att vi fick veta väldigt lite om de saknade barnens familjer. Alla eleverna, med ett undantag, ville tillbaka till sin värld. Var det ingen som saknat sin familj? Ingen som hade beslutsångest om vart de hör hemma?

En mörk, vackert skriven bok, extra rekommenderad till dig som är asexuell och vill ha lite välskriven representation! 


2 kommentarer:

  1. Som jeg gleder meg til denne! Jeg kjøpte den på Amazon til min Kindle på mandag. Når jeg leser din recension så føler jeg at det var et bra valg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt ett bra val! Hoppas du gillar den lika mycket som jag gjorde :)

      Radera