söndag 24 april 2016

Consider av Kristy Acevedo


29512334

Titel: Consider
Serie: Holo #1
Författare: Kristy Acevedo
Genre: realism, science fiction, apokalyps
Betyg: 4/5

Rekommenderas till: dig som är nyfiken på sci-fi och undergångshistorier, men fortfarande vill ha fokus på karaktärer, vänner, familj, kärlek, osv. Dig som är okej med ett cliffhanger-slut

Rekommenderas inte till: dig som vill ha alla svar, dig som vill ha action och äventyr framför realism och familjedramaAs if Alexandra Lucas’ anxiety disorder isn’t enough, mysterious holograms suddenly appear from the sky, heralding the end of the world. They bring an ultimatum: heed the warning and step through a portal-like vertex to safety, or stay and be destroyed by a comet they say is on a collision course with earth. How’s that for senior year stress?

The holograms, claiming to be humans from the future, bring the promise of safety. But without the ability to verify their story, Alex is forced to consider what is best for her friends, her family, and herself.

To stay or to go. A decision must be made.

With the deadline of the holograms’ prophecy fast approaching, Alex feels as though she is living on a ticking time bomb, until she discovers it is much, much worse.


Det här är den mest frustrerande boken jag läst på länge. Jag menar inte det som en negativ sak, snarare ser jag det som någonting positivt när en författare lyckas få mig så investerad i deras historia att jag blir helt upprörd efter att ha läst sista meningen. Det som gjorde mig upprörd är inte att den var dålig, eller att karaktärerna gjorde hemska saker, utan att den slutade precis som jag skulle få veta svaret på den stora gåtan.

Och nästa bok kommer inte ute förrän, typ, nästa år.

Så ni kan se mitt problem. Jag satt hela boken och väntad på svar och nu måste jag vänta i flera månader till. Om du har problem med cliffhangers rekommenderar jag att du väntar, annars är det här absolut en bok värd att läsas omedelbart!

Consider faller lite inom kategorin som tekniskt sett räknas som sci-fi, men egentligen hör mer till contemporary. Bortsett från portalerna finns det inget högteknologiskt eller övernaturligt, och även om situationen långsamt bli allt galnare så når den aldrig apokalyps eller postapokalyps stadiet heller. Snarare handlar den om Alex dagliga liv, hennes försök att hantera sin ångest (finns det en korrekt översättning till anxiety disorder?), sin problematiska familj, sin pojkvän, beslut kring framtida studier. Om du föredrar fokus på action inte gillar 'mjuk' sci-fi är det här förmodligen inget för dig.

Det är definitivt en karaktärsdriven bok med välskrivna karaktärer. Ingen är perfekt, inte ens Alex, men allas handlingar målas upp som mänskliga och verkliga, och trots att det på många ställen är en dyster historia med människor som svälter och mobbar som plundrar varuhus känns den hoppfull.

Mycket fokus ligger på mental hälsa. Alex själv har panikattacker och går på medicin och terapi för sin ångest och hennes pappa är en krigsveteran med PTSD. Vi får se Alex styrka i kampen, hur mycket hon kämpar och hur personer nära henne hjälper henne, men vi får också se när hon bryter ihop och hur vissa, även vänner och familj, inte förstår henne, skyller ångesten på henne eller tycker att hon bara borde 'komma över' det. Det känns äkta och tungt och mörkt, men också hoppfullt, och jag uppskattar verkligen att Acevedo aldrig skyller på Alex eller målar upp henne som en svag person, utan istället använder boken som ett tillfälle att lära ut och skapa medkänsla inom ämnen det inte pratas tillräckligt om.

Sammanfattning: en fint skriven bok med vackert språk och välskrivna karaktärer som tillåts ha brister och göra misstag, med mycket fokus på mental hälsa. Kanske inte något för dig som vill ha massor av action och sci-fi eller ogillar cliffhangers, dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar