fredag 22 april 2016

Bluescreen av Dan Wells

20499652


Dan Wells, en av mina favoritförfattare (om du inte läst hans Partials Sequence och I am not a Serial Killer borde du absolut göra det!) har nyligen kommit ut med första boken i en ny serie, och eftersom den dessutom är en science fiction var jag självklart tvungen att läsa den!


Titel: Bluescreen
Serie: Mirador #1
Författare: Dan Wells
Genre: cyberpunk, science fiction, mysterium
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha intressanta karaktärer med intressant dynamik i en sci-fi som fokuserar på mysterium istället för dystopi och samhällskritik

Rekommenderas inte till: dig som inte vill ha en förutsägbar handling, dig som inte gillar datorspel och sci-fiLos Angeles in 2050 is a city of open doors, as long as you have the right connections. One of those connections is a djinni—a smart device implanted right in a person’s head. In a world where virtually everyone is online twenty-four hours a day, this connection is like oxygen—and a world like that presents plenty of opportunities for someone who knows how to manipulate it.

Marisa Carneseca is one of those people. She might spend her days in Mirador, the small, vibrant LA neighborhood where her family owns a restaurant, but she lives on the net—going to school, playing games, hanging out, or doing things of more questionable legality with her friends Sahara and Anja. And it’s Anja who first gets her hands on Bluescreen—a virtual drug that plugs right into a person’s djinni and delivers a massive, non-chemical, completely safe high. But in this city, when something sounds too good to be true, it usually is, and Mari and her friends soon find themselves in the middle of a conspiracy that is much bigger than they ever suspected.
 


I dagens ännu aktiva störtflod av dystopier och post apokalyps inom YA faller Bluscreen lite vid sidan av. Den utspelar sig i ett framtida, högteknologiskt samhälle där många lever i fattigdom och svält, men är egentligen mer cyberpunk än dystopi. Handlingen går inte ut på att starta en revolution och störta regeringen, och samhället är egentligen inte mer korrupt än vår vardag. Det finns en del samhällskritik, men det fokuserar mer på huvudpersonernas vardagsliv, vänner och familj.

Samhället är inte en dystopi utan något som känns som en naturlig utveckling av vår nutid. En av karaktärerna direktsänder hela sitt liv på nätet och så gott som alla har datorer i huvudet. Vad jag uppskattar är att Wells inte använder sin värld för att racka ner på dagens ungdom och teknologiberoende ("det var bättre på den gamla goda tiden när vi fick skicka brev till varandra för att kommunicera!"). Teknologin är inte nödvändigtvis ond, och den kan leda till både bra och dåliga saker beroende på användarna. Som jämförelse finns det också en karaktär som knappt använder teknologi, utan att målas upp som en bakåtsträvande extremist. Wells är väldigt bra på att skapa världar där det inte finns en god och en ond sida, bara människor som försöker överleva på sitt eget sätt.

Det sagt är själva samhället i sig ganska generiskt. Bortsett från många nya ord och uppfinningar är det väldigt likt vår nutid utan mycket nytt att utforska, med en typ av hyperfuturistiskt samhälle som skapats i dussintals sci-fi filmer och böcker.

"Skurkarna" är inte regeringen utan maffian, droglangare, hackers, osv, men för att göra det extra intressant är de flesta av huvudpersonerna också langare, maffia, hackare och tjuvar. Det skapar inte bara intressant dynamik mellan karaktärerna utan också en stämning där man aldrig riktigt vet vem man kan lita på, och en alltid uppskattad moralisk gråskala (jag kommer tjata om moraliska gråskalor tills media slutar porträtter gott mot ont, och då kommer jag dö lycklig). Både "skurkarna" och "hjältarna" har bra och dåliga sidor, tillåts göra misstag och utvecklas så som tonåringar gör i verkligheten.

Det finns också många olika kulturer inblandade (huvudpersonen Mari är från en mexikansk familj, en av hennes vänner kommer från Tyskland, en annan är rysk-kinesisk, och två av dem befinner sig i Kina respektive Indien) vilket ger en global känsla många YA sci-fi böcker saknar, trots att det egentligen bara utspelar sig i en stad. Det slängs omkring massor av fraser på olika språk (främst spanska pga huvudpersonens familj) och det märks verkligen att Wells gjort sin research. Det sagt, om du har svårt för massor av slang (andra språk, men även teknobabbel och gamer-fraser) kanske det kan bli lite segt.

Det som boken mest faller på handlingen, vilket ju tyvärr är en ganska viktig grej. Det är långt över halvvägs innan det överhuvudtaget känns som att den börjar ta riktning och fart, och det var väldigt förutsägbart i vem som var skurken, utan några stora tvister eller försök att utmana läsaren. Men det här är första delen av en serie, och det känns definitivt som en introduktion till för att lära känna världen och karaktärerna för att sedan verkligen ta fart i uppföljarna. Det släpps en del hintar om ett större mysterium och jag är väldigt nyfiken vart det kommer leda.

Sammanfattning: lovande start på en ny serie, men intressanta karaktärer och interaktioner dem emellan, perfekt moralisk gråskala och träffande kommentarer på dagens teknologier utan att vara dömande åt något håll. Något bristande i nyskapande, handling och förutsägbarhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar