lördag 30 april 2016

Apocalypse Now Now av Charlie Human

22889935
Titel: Apocalypse Now Now
Serie: Apocalypse Now Now #1
Författare: Charlie Human
Genre: urban fantasy, mytologi
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en spännande, rolig bok med massor av blod, action och annorlunda mytologi

Rekommenderas inte till: dig som vill ha någorlunda sympatiska karaktärer, dig som ogillar "råa" böcker med blod, död, svordomar, gängvåld och folkmord

Baxter Zevcenko’s life is pretty sweet. He’s making a name for himself as the kingpin of his porn-peddling high-school syndicate, the other gangs are staying out of his business, and he’s dating the girl of his dreams, Esme. 

But when Esme gets kidnapped, things start to get seriously weird, and the only man drunk enough to help is a bearded, booze-soaked, supernatural bounty hunter that goes by the name of Jackson ‘Jackie’ Ronin.


Plunged into the increasingly bizarre landscape of Cape Town’s supernatural underworld, Baxter and Ronin team up to save Esme. On a journey that takes them through the realms of impossibility, they must face every conceivable nightmare to get her back, including the odd brush with the Apocalypse.

Det här är en helvetes jävla bok, och jag säger det som en varning. Om min tidigare menings användning av svordomar får dig att känna dig obekväm är det här absolut inte boken för dig. Ett rått språk är det minst brutala den erbjuder: det finns ett stort antal fruktansvärda dödsfall, ett besök i en strippbar/inspelningsstudio för övernaturlig porr (du kanske tror att det är illa, men det är så mycket värre), folkmord både övernaturliga och historiskt verkliga, spindelparasiter som använder människor som zombies, och det sydafrikanska skolsystemet (också så mycket värre än du förmodligen tror).

Kort sagt är det en vansinnig bok och om du vill något mysigt kommer du bli gravt besviken. Om du däremot gillar scener med skepnadsskiftande monster som blir attackerade av en pirat beväpnad med en brinnande motorsåg kommer det passa som handen i handsken. Den är rolig, spännande, rå och kastar trovärdighet rakt ut genom fönstret till fördel för action.

Eftersom boken utspelar sig i Sydafrika är inte mytologin som används något som ses ofta. Det är monster, varelser och gudar jag aldrig hört talas om tidigare, och det var en väldigt annorlunda miljö mot vad jag var van vid. Nu kan jag absolut ingenting om Sydafrikansk mytologi (men en snabb googling visade att de mycket riktigt finns en bönsyrse-gud) så jag kan inte svara för hur mycket som är korrekt porträtterat och hur mycket som är rent påhitt, men det är i vilket fall spännande, intressant och annorlunda.

Huvudpersonen Baxter är ingen särskilt trevlig karaktär. Faktum är att ingen karaktär är särskilt trevlig, de är alla svinaktiga på ett eller annat sätt, allt annat hade skurit sig i en annars så brutal bok. Baxter är manipulativ, självisk och rätt och slätt otrevlig, men han är också en smart, sarkastisk liten jävel som tillför mycket humor till handlingen. Dessutom finns det få saker mer underhållande än att se en självsäker narcissist inse att han tagit sig vatten över huvudet. Jag måste säga att han växte på mig, och tacksamt nog växte han även som person. Jag har alltid uppskattat att se iskalla karaktärer brytas ner tills de gråter och hatar sig själva, men det kanske bara är jag.

Tyvärr är boken också ganska rörig. Skurkens plan känns förvirrad och nästintill mållös, "de godas" motiv är i allmänhet svaga, och det händer så mycket underliga saker ovanpå varandra att det blir lite för mycket.

Sedan kunde jag inte låta bli att känna mig lite obekväm med att trots att det utspelar sig i Sydafrika och handlar om afrikansk mytologi så är merparten av karaktärerna, Baxter inkluderat, vita. Jag menar jag uppskattar att jag överhuvudtaget hittade en urban fantasy som fokuserar på något annat än vampyrer eller grekiska gudar, och det faktum att landets bakgrund som koloni och dess effekter inte ignorerades, men det kändes som det kunde hanterats bättre. Men på plussidan när det kommer till representation fanns det en viktigt karaktär som är autistisk, och en annan som är transsexuell kvinna, så guldstjärna för det.

Sammanfattning: spännande, rolig och kreativ användning av sydafrikansk mytologi. Underhållande karaktärer och massor av sarkasm, men också en snurrig och planlös handling. Det blir en stabil trea i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar