onsdag 23 mars 2016

Mr Monster av Dan Wells


7167271

Titel: Mr Monster
Serie: John Cleaver #2
Författare: Dan Wells
Genre: thriller, mysterium, övernaturligt, psykologi
Betyg: 4/5

Spoilervarning om du inte läst första boken, I don't want to kill you!

Rekommenderas till: dig som vill ha en spännande, blodig bok som ifrågasätter godhet och ondska, ger inblick i en sociopats tankar och innehåller en hälsosam dos uråldrigt monster

Rekommenderas inte till: dig som har svårt för blod och våld, dig som vill ha mer fokus på mysteriet och monsterjakten än på huvudpersonens psykologi, dig som vill ha en huvudperson som inte dagdrömmer om att mörda folk


In I Am Not a Serial Killer, John Wayne Cleaver saved his town from a murderer even more appalling than the serial killers he obsessively studies.

But it turns out even demons have friends, and the disappearance of one has brought another to Clayton County. Soon there are new victims for John to work on at the mortuary and a new mystery to solve. But John has tasted death, and the dark nature he used as a weapon---the terrifying persona he calls “Mr. Monster”---might now be using him.

No one in Clayton is safe unless John can vanquish two nightmarish adversaries: the unknown demon he must hunt and the inner demon he can never escape.


Det första jag borde göra gällande den här serien är att ge en varning: om du har svårt att läsa om blod, våld, döda kroppar, grymhet mot djur, mordiska tankar osv är det här inte serien för dig. Även i sina mest lugna stunder är den obehaglig, och när den växlar upp är det tillräckligt för att den mest oberörda ska bli illamående. Bara så du vet.

Men en av de saker jag älskar med Dan Wells är att han inte skriver om våld för våldets skull. Det är inte "torture porn", inte skrivet enbart för att chocka och äckla läsaren eller visa hur vidrig antagonisten är. Istället används det på sätt och vis som en tonsättare; död är en viktig del av Johns liv och psyke, och en historia berättad helt ur hans synvinkel är konstant genomsyrad av det. För någon som inte är van att tänka på det viset (läs: jag) är det obehagligt, men det är också fruktansvärt intressant att följa någon som ser världen på ett så fundamentalt annorlunda vis, och ett bevis på en författare som vet hur man karakteriserar på ett övertygande sätt.

Bortsett från att han är intressant är John också förvånansvärt lätt att tycka om, för en sociopat. Hans svarta humor är en perfekt blandning av sarkasm och vansinne, och hans konstanta strid mot sig själv för att vara en god människa trots sin natur gör det omöjligt att ogilla honom. Han kan göra och tänka saker som skulle fått mig att hata vilken annan karaktär som helst, men i Johns fall oroar jag mig för honom och hans mentala hälsa. Han är arketypen av en otillförlitlig berättare: stunder när han är glad och obekymrad vet vi som läsare att han håller på att tappa greppet och kommer göra något fruktansvärt, men när han kämpar med sig själv, isolerar sig och begränsar sig vet vi att han är som starkast, vilket är ganska sorgligt egentligen.

Bokens största svaghet är också dess största styrka. Den utspelar sig till väldigt stor del i Johns huvud, och de övernaturliga aspekterna och hans jakt på mördaren hamnar ofta i skymundan. Så mycket som jag älskar att följa Johns varje tanke hade jag gärna sett mordmysteriet ta upp lite mer utrymme.

En annan sak som kunde ha gjorts bättre var mördaren själv. I första boken var mördaren en i grund och botten god person som mördade för att han var tvungen, vilket skapade en intressant parallell med John som var en "ond" person men lät bli att döda. I den här boken är mördaren så ond att det nästan är tråkigt, även om han/hon också är väldigt skrämmande.

Ett sista litet plus för Dan Wells förmåga att skapa multifacetterade karaktärer, även om de har mycket små roller. Älskade att vi i en scen fick möta en grupp snygga, populära unga tjejer, som i nästan vilken annan bok som helst skulle målats upp som ytliga/bitchiga/skvallriga stereotyper, men som här är riktiga personer med riktiga personligheter. Guldstjärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar