lördag 13 februari 2016

Bridget Jones's Diary av Helen Fielding


227443

Titel: Bridget Jones's Diary
Serie: Bridget Jones #1
Författare: Helen Fielding
Genre: chick-lit, romantik, humor
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en rolig, mysig bok om det vardagliga (men galna) livet hos en kvinna

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en bok där karaktären strävar efter något mer än att gå ner i vikt och hitta en pojkvän
Meet Bridget Jones—a 30-something Singleton who is certain she would have all the answers if she could:
a. lose 7 pounds
b. stop smoking
c. develop Inner Poise
Bridget Jones' Diary is the devastatingly self-aware, laugh-out-loud daily chronicle of Bridget's permanent, doomed quest for self-improvement — a year in which she resolves to: reduce the circumference of each thigh by 1.5 inches, visit the gym three times a week not just to buy a sandwich, form a functional relationship with a responsible adult, and learn to program the VCR.

Bridget Jones är en för stunden underhållande bok. Bridget är en smart och tokig huvudperson samtidigt som hon är (åtminstone stundtals) väldigt realistisk. Hon har stora mål vad gäller viktnedgång och personlig framgång, och trots att tillfälliga framsteg tenderar hon att konstant falla tillbaka. Hon vet också att den perfekta vikten och en pojkvän inte kommer göra hennes liv omedelbart perfekt, men kan inte låta bli att sträva efter det. Med en annan, mindre självmedveten berättare hade det här lätt blivit irriterande, men med Bridget är det mest underhållande och får henne att kännas mer mänsklig.

Själva dagboksformatet är både positivt och negativt - det gör att vi kommer Bridget närmre, men det känns inte särskilt realistiskt. Vem skriver dagbok på det viset? Det är inte bara det att hon återger hela samtal i exakthet, utan också att hon mitt i stor stress tar sig tid att skriva om hur stressad hon är. Vid ett tillfälle håller hon på att laga en stor middag till sin födelsedagsfest, misslyckas något extremt och hinner knappt med, men mitt i matlagning tar hon flera tillfällen att skriva hur dåligt det går. Gör folk det?

Det finns inte så mycket mer att säga om det här boken. Den är rolig, smart samtidigt både realistisk och helt galen, men inte något jag kommer komma ihåg särskilt länge.


1 kommentar: