lördag 6 juni 2015

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins


23445859

Titel: Anna och den franska kyssen
Originaltitel: Anna and the French Kiss
Serie: Anna and the French Kiss #1
Författare: Stephanie Perkins
Genre: romantik, contemporary
Betyg: 3/5

Tack Modernista förlag för rec-exet!

Rekommenderas till: dig som vill ha en söt romantisk bok

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en riktig handling, dig som ogillar onödigt drama eller förutsägbarhetAnna har ett lyckligt liv i Atlanta. Hon har en lojal bästa kompis och är kär i sin arbetskamrat på biografen, som just har börjat åtgälda hennes känslor.
   Därför blir hon inte alls förtjust när hennes pappa bestämmer sig för att skicka iväg henne till Paris för att hon ska gå sitt sista skolår där. Men trots att hon inte kan ett ord franska lär Anna känna en del coola nya personer, inklusive den snygge Étienne St. Clair, som snabbt blir hennes bästa vän.
   Tyvärr är han upptagen - och det kanske Anna också är.. Kommer ett år av romantiska nästan-stunder avslutas med den franska kyss hon har väntat på?


Anna och den franska kyssen verkar enligt bokbloggarvärlden vara en av de bästa böckerna i mannaminne, tror knappt att jag sett en enda negativ recension på den. Självklart ska jag då komma och vara det svarta fårat och säga meh, den var väl okej.

Och, helt ärligt, den var okej, och jag kan se varför den ligger i topplistorna hos de som föredrar romantiska historier. Tyvärr tycker jag själv att den var lite tråkig. Det finns liksom ingen handling utöver att Anna vill ha en kille och killen vill ha Anna, men av någon anledning kan de inte vara tillsammans. Det hela var dessutom en aning förutsägbart. Jag menar, titta på det där omslaget och säg om du tror att det kommer sluta på något annat sätt än med de två happily ever after tillsammans. Man visste liksom vad som skulle hända och därför var det svårt att verkligen bry sig, speciellt som en hel del av dramat kunnat undvikas om Anna och St. Clair inte varit så värdelösa på att kommunicera.

Nu låter det som att den här boken inte är bra alls, vilket inte är sant. Den är söt och riktigt bra skriven, och den parisiska miljön är fantastisk. Dessutom känns karaktärerna äkta och lätta att förstå, även när de gjorde stundtals korkade saker. Jag kunde verkligen se och känna Annas osäkerhet över att vara fast i ett land där hon inte ens kan språket, och tyckte för det mesta mycket bra om henne. Hon försökte alltid göra rätt för alla, men föll ibland offer för känslostormar och gjorde saker hon kom att ångra. Hon var en i grund och botten snäll person, och hennes berättarröst var söt, rolig och relaterabar.

Vad jag däremot inte gillade var hur Ellie, St.Clairs flickvän, behandlades. Trots att hon egentligen var väldigt viktig var hon bara med i ett par scener i hela boken, och i det stora hela slapp Anna undan allt vad följder heter efter att hon blivit väldigt närgången med någon annans pojkvän. Hon behövde aldrig konfrontera Ellie, be om ursäkt eller förklara sig, och när St.Clair gjorde det skedde det off-screen. Anna tyckte bara synd om sig själv för att hon kärat ner sig i en upptagen kille, hon tänkte inte alls på hur hemskt detta måste vara för Ellie.

Och nej, bara för att Ellie inte verkade speciellt trevlig är det inte okej för hennes pojkvän att vara otrogen. Remember that, kids.

Trea i betyg för fina romantiska scener, otrolig miljö, bra karaktärer och söt, rolig berättare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar