söndag 24 maj 2015

Ancestor av Raymond Steyn


21897253

Titel: Ancestor
Serie: Ancestor #1
Författare: Raymond Steyn
Genre: sci-fi, dystopi, post apokalyptiskt, äventyr, förhistoriskt
Betyg: 2/5


Rekommenderas till: dig som vill ha en unik blandning av genrer och massor av cool SCIENCE

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en genomtänkt och välskriven bok


Tänk dig det här: du får en idé. En riktigt grym, unik idé som ingen använt sig av tidigare, som en post-apokalyptisk framtid orsakad av neandertalare som klonats fram av väldigt motiverade forskare. Du funderar lite på idén och hur du ska få den relaterbar till dagens människor, och kommer fram till att bästa sättet är att låta en vanlig, modern människa vakna upp från att ha legat i artificiell dvala i flera årtionden och snubbla rakt in i en ny värld. På så vis kan du låta huvudpersonen och läsaren utforska världen tillsammans.

Du gillar din idé och börjar utan vidare skriva på den. Du upptäcker snart att för att få den att fungera kommer du behöva göra en hel del research, så du sätter handlingen on-hold och läser allt du kan hitta om genetik, arkeologi, paleontologi och annan vetenskap. Allteftersom du lär dig för du in de vetenskapliga detaljerna i den påbörjade boken. Du tänker inte så mycket på att få informationen att kännas smidig eller passa in i dialog och story utan att bli till info-dumping. Du behöver bara ha det där, så kan du fixa till det när du är klar med första utkastet.

Du är klar med din research och du har en huvudperson. För att få handlingen att komma igång skapar du en relativt enkel postapokalyptisk värld bebodd av generiska karaktärer. De är bara där för att du ska ha någonting att jobba med; du tänker putsa på detaljer och personligheter sedan. Du har generella idéer av hur du vill ha dialogen och skriver den utan att tänka så mycket på språk eller flyt. Du låter huvudpersonen och de enkla bikaraktärerna ge sig ut på ett äventyr tillsammans, och när slutet närmar sig får du ett genidrag till en överraskande tvist som du genast skriver in. Därefter ger du ett hyfsat öppet slut och lutar dig tillbaka för att titta på ditt arbete.

Du har nu ett första utkast. De enkla dragen till dialog, karaktärer, världsuppbyggnad och handling finns där på pappret, och allt du behöver göra är att ge det en andra översikt för att det ska hänga ihop och kännas smidigt. Men när du sitter där och tittar på dina 300 sidor tänker du plötsligt att fan, det duger. Och så ger du ut boken.

Denna till synes meningslösa historia är Ancestor i ett nötskal. Handlingen är unik och spännande, tvisten i slutet är chockerande och vetenskapen är grymt fascinerande och alltigenom lärorik. Men det känns som ett första utkast. Dialogen är platt, stel och klumpig, karaktärerna är till stor del stereotyper och hela boken lider av ett kroniskt fall av "tell, don't show". Världen ger dessutom en obehaglig eftersmak av rasism då huvudpersonen är den enda vita karaktären (det utspelar sig i Afrika) och är den enda som kan rädda de primitiva, våldsamma, analfabetiska invånarna från att förgöra sig själva.

Allt det här hade kunnat fixas med lite ytterligare arbetare och en ärlig 'proof-reader'. Istället sitter jag här med en dåligt skriven bok full av oerhörd potential. Om jag har tråkigt någon dag kanske jag läser uppföljaren (som ännu inte är utkommen) men jag har inga stora förhoppningar på den.

2 poäng för potential, vetenskap och en riktigt cool idé som kunde hanterats så mycket bättre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar