fredag 20 mars 2015

Stand Still, Stay Silent av Minna Sundberg


23519146

Titel: Stand Still, Stay Silent
Serie: Stand Still, Stay Silent #1
Författare/illustratör: Minna Sundberg
Genre: postapokalyptiskt, fantasy, rysare
Beyg: 4/5Rekommenderas till: dig som gillar grymt snygga serier, roliga karaktärer och läskiga monster

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en snabbare handling och raka svar
It's been 90 years after the great cataclysm that ended of the old world. Most of the surviving population of the Known world live in Iceland, the largest safe area in existence, while the safe settlements in the other Nordic countries; Norway, Sweden, Denmark and Finland, are small and scarce.
   Countless mysterious and unspoken dangers lurk outside the safe areas, the Silent world, and hunters, mages and cleansers will spend their lives defending the settlements against the terrifying beings. Because of a great fear towards everything in the Silent world no official attempts to explore the ruins of the old have been made, and most of the information about it has turned into ancient lore, known by few.
   But now, at last, it is time to send out an research crew into the great unknown! A poorly funded and terribly unqualified crew, but a crew nonetheless.


Så tydligen recenserar jag web-comics nu. Oh well. Stand Still, Stay Silent (okej det är för jobbigt att skriva, härmed tänker jag hänvisa till den som SSSS) finns (ännu) inte i tryckt format, men du kan läsa den online här. Första boken är klar och bok två uppdateras fem dagar i veckan.

Jag har på senare tid blivit väldigt förtjust i web-comics (har även läst Off-White och Ava's Demon, och tänker skriva om dem om jag känner att tiden räcker till men kan till dess säga att jag rekommenderar dem starkt!). Eftersom jag är och alltid har varit helt förälskad i allt vad postapokalyps heter föll jag lite extra för SSSS, och det skadar inte att den är bland det snyggaste jag sett. Seriöst, detaljerna är otroliga! Blandningen av skitsnygga landskap, riktigt kreativa monster, sorgligt förfall efter pesten och karaktärer som är lätta att skilja åt (ni andra som läser manga och serier vet hur jobbigt det är när alla karaktärer ser likadana ut i ansiktet...) får utan tvekan högsta betyg.

Det finns alltid lite humor inbakat, antingen i dialog eller i bakgrunden, samtidigt som SSSS lyckas vara väldigt seriös om hur hemskt det är att leva i en värld där nästan alla dött av en mystisk sjukdom och större delen av världen är off limits. Världen Sundberg byggt upp är spännande, och jag kan knappt sätta i ord hur kul det är att allt utspelar sig i Norden, men platser man faktiskt känner igen och mytologi från både Finland och övriga Norden. Än så länge har vi inte fått veta mycket om alla mystiska hemligheter gällande magi, monster, mytologi och hur det dök upp i vår vanliga värld, men jag har mycket höga förhoppningar gällande det!

Det är ganska många karaktärer att hålla koll på, men de är som sagt lätta att skilja åt. Trots att några av dem inte introduceras förrän i slutet gör de stora intryck, och jag kan inte annat än fascineras av hur Sundberg lyckas skapa så söta/roliga/rörande/minnesvärda scener mellan karaktärer som inte ens pratar samma språk!

Det boken faller lite på är att handlingen är ganska långsam. Vid första bokens slut har uppdraget i vildmarken knappt hunnit börja, och det finns fortfarande en huvudperson som inte introducerats. Knappt några svar har hunnits ges och det finns så mycket av den här fantastiska världen kvar att se. Men jag kan inte riktigt räkna det som något negativt, för det betyder bara att det finns massor kvar att se fram emot!


Tror ni mig inte när jag säger att bilderna är skitsnygga? Antar att jag måste övertyga er med konkreta bevis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar