lördag 21 mars 2015

Deep Secret av Diana Wynne Jones


17846033

Titel: Deep Secret
Serie: Magid #1
Författare: Diana Wynne Jones
Genre: fantasy, science fiction
Betyg: 4/5


Rekommenderas till: dig som vill ha något riktigt roligt och fantasifullt
Rekommenderas inte till: dig som vill ha något mer seriöst

Magids look after all worlds, steer them towards magic, and keep history happening. But Rupert Venables’ mentor has just died, and as the junior magid on earth he has to find a replacement while also trying to find the lost heir of a collapsing empire, worlds away. Rupert interweaves the fate lines to get all the candidates together at a sci-fi fantasy convention, and havoc ensues as they all converge on a very strange hotel, where everything is always linked, the walls keep moving, people are trying to kill him, and nothing is as it seems…

Den här boken är helt galen. På ett bra sätt, alltså. Jag menar vi har en trollkarl (okej, magid) som letar efter en lärling och samlar ihop alla kandidater på en sci-fi konvention, och sedan måste avböja den ena efter den andra eftersom de är helt vansinniga. För att inte tala om sidohandlingen med lönnmördare och hemliga kungliga barn och försöken att hitta en arvinge till ett intergalaktiskt (eller var det interdimensionelt? Jag blev aldrig helt säker på det) kungarike. Om det finns en sak att säga om Deep Secret så är det att den aldrig är tråkig. De tokiga karaktärerna och den rätt så snurriga världen ser till att hålla en vaken.

Världen var uppbyggt på ett sådant sätt att det kändes lite som om jag missat en bok i en serie. Eftersom huvudpersonen redan känner till alla magiska hemligheter får man ingen "nybörjarintroduktion" så det bästa man kan göra är att spänna fast sig och hänga med bäst man kan. Det blir lättare att förstå vad som händer när man kommit in lite i storyn, men som sagt är det lite snurrigt. Men kul! Jones är verkligen kreativ med sina alternativa världar, magiska varelser och kungar över galaxen.

Boken faller lite på att den på sina ställen var ganska förutsägbar, och om man inte gillar humoristiska böcker antar jag att den kan falla på det också (för min del funkar det som ett plus). Eftersom allting har en humoristisk underton är det svårt att ta något som händer på allvar, ens när folk dör till både höger och vänster. Men det var det värt för att få läsa om riktiga magiker på en sci-fi konvention.

Jag har känslan av att den här recensionen är lika snurrig som boken. Ursäktar för detta, jag är lättinfluerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar