lördag 20 december 2014

Wool av Hugh Howey


18626815
Titel: Wool
Serie: Silo #1
Författare: Hugh Howey
Sidor: 550
Genre: dystopi, post apokalyptiskt
Betyg: 4/5


Rekommenderas till: dig som vill ha en bra, realistisk postapokalyptisk bok med intressanta karaktärer

Rekommenderas inte till: dig som vill ha mycket romantik och drama

This is the story of mankind clawing for survival, of mankind on the edge. The world outside has grown unkind, the view of it limited, talk of it forbidden. But there are always those who hope, who dream. These are the dangerous people, the residents who infect others with their optimism. Their punishment is simple. They are given the very thing they profess to want: They are allowed outside.

Postapokalyptiskt och dystopiskt hör, som många säkert vet, till mina favoritgenrer, men vanligtvis läser jag nästan enbart böcker riktade till unga vuxna. Wool är, till skillnad mot vad jag är van vid, en vuxenbok, och jag måste säga att det märks. Det finns inga love triangels eller onödigt drama, och inga karaktärer fattar förhastade beslut bara för att de är upprörda eller svartsjuka. Istället läggs mer fokus på handlingen, på mysteriet om silons bakgrund och hemligheter och karaktärernas strävan efter frihet, men utan att romantik helt utelämnas. Bevis på att det går att göra utan onödigt drama eller för mycket fokus!

Hela världen med människor som bor under marken i en silo för att skyddas från den förgiftade utsidan är skrämmande, fascinerande och väl genomtänkt. Hemligheterna avslöjas lite i taget genom flera olika karaktärers PoV, och denna metoden gjorde att det var svårt att sluta läsa för att jag ville ha alla svar. Själva världen är annorlunda och Howey beskriver den på ett sätt som gör att det verkligen går att se den framför sig. Vilket är en aning klaustrofobiskt, men definitivt bra.

Det finns som sagt många olika karaktärer, men den viktigaste är Juliette, en mekaniker/sheriff som vill ta reda på sanningen. Jag älskade henne! Hon är ett perfekt exempel på att det går att göra en kvinnlig karaktär "stark" på andra vis än genom att låta henne klå upp folk. Juliette är en överlevare och använder sina kunskaper och sin envishet att ta sig ur till synes omöjliga situationer. De andra karaktärerna var också bra, men Juliette var den enda som verkligen stod ut för mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar