onsdag 17 december 2014

The Faceless ones av Derek Landy


4893390
Titel: The Faceless ones
Serie: Skulduggery Pleasant #3
Författare: Derek Landy
Förlag: Harper Collins
Sidor: 395
Genre: fantasy, humor, mysterium
Betyg: 4/5

Spoilervarning om du inte läst de första två böckerna, Skulduggery Pleasant och Playing with Fire!

Rekommenderas till: dig som gillar humoristisk, blodig fantasy i modern tappning med en supercool hjältinna och ett eldkastande skelett

Rekommenderas inte till: dig som inte gillar fantasy eller vill ha mer seriösa böcker

Do panic. They're coming.

Någon mördar teleportörer och detektiven och det levande skelettet Skulduggery Pleasant är fast besluten att ta reda på vem. Till sin hjälp har han Valkyrie Cain, en tonårig tjej som försöker balansera ett vanligt liv med magi, brott och onda gudar. 
   Tillsammans upptäcker de att de morden döljer någonting värre än en vanlig seriemördare, och nu måste de samarbeta med en kaxig teleportör med urlöjligt hår för att stoppa fienden innan den öppnar vår värld för de Ansiktslösa, uråldriga onda gudar som i stort sett bara vill utrota oss alla. 

The Faceless Ones är den tredje boken i min favoritserie, Skulduggery Pleasant, som jag spenderat hösten med att läsa om från första boken till sista. Eftersom det fortfarande är ganska tidigt i serien är den ganska kort och väldigt snabbläst, och saknar de mer intressanta fiender som hamnar mer i gråzonen som dyker upp i de senare böckerna. De fiender Valkyrie står inför här är mer rakt igenom onda, och trots att detta tar bort en del av djupet hos dem är de ändå rätt skräckinjagande (de är GUDAR som vill DÖDA och FÖRSLAVA det mänskliga släktet). Efter att de första två böckerna byggt upp dem så mycket var slutstriden här en riktigt tillfredsställande höjdpunkt som jag väntat på länge.

Valkyrie har vid det här laget lärt sig en del magi och kan försvara sig i ett slagsmål, och har en alltmer aktiv roll i handlingen (till skillnad från första boken där hon är mer tag-along-kid). Hennes relation med Skulduggery fortsätter också att utvecklas och är lika delar rolig och rörande. De två utgör en perfekt brottsbekämparduo och har perfekta, sarkastiska berättarröster. Jag älskar också teleportören Fletcher som dyker upp för första gången i den här boken (hans roll blir större ju längre serien lider). Han är till skillnad från i stort sett alla andra karaktärer, en ganska vanlig kille som inte är intresserad av att slåss och rädda världen, och det är både intressant och roligt att se honom tampas med sin nya verklighet.

Jag tänker inte säga så mycket mer om The Faceless Ones, eftersom jag redan pratat så mycket om hela serien i tidigare recensioner. Men den är spännande, rolig och actionfylld och håller sig på ett ordentligt avstånd från onödig romantik och drama. Om du inte redan gjort det borde du definitivt läsa den här serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar