torsdag 16 oktober 2014

Playing with fire av Derek Landy


11293102

Titel: Playing with fire
Serie: Skulduggery Pleasant #2
Författare: Derek Landy
Genre: fantasy, humor, mysterium
Betyg: 4/5

Spoilervarning om du inte läst första boken, Skulduggery Pleasant!
Ett år har gått sen Stephanie Edgley fick veta sanningen om världen, och mycket har förändrats sedan dess. Nuförtiden går hon under namnet Valkyrie Caine och är partner till Skulduggery Pleasant, en levande, eldkastande skelettdetektiv. De senaste månaderna har hon spenderat med att lära sig magi, lösa gåtor, bura in brottslingar och, självklart, slå folk. 
   Men den redan farliga magiska världen har just blivit ännu farligare. En livsfarlig galning har rymt från fängelset, och hans plan är att väcka liv i en av de Ansiktslösa, en uråldrig, ond gud vars döda kvarlämningar ännu finns kvar i vår värld. 
   Och om den här guden vaknar och ropar på sina vänner kommer ingen att överleva.

Jag har känt mig lite trött på sistone, och har därför gett mig i kast med att läsa om min favoritserie, Skulduggery Pleasant. Detta är den andra boken i serien och därför är den fortfarande ganska kort och inte så farligt blodig, utan passar ganska bra från tolv år och uppåt. Ju längre man läser desto bättre blir böckerna, men också blodigare, sorgligare, längre och hemskare. Att som tolvåring ge sig på de sista böckerna i denna nio böcker långa serie är inget jag skulle rekommendera till vem som helst.

Enligt mitt tycke blir böckerna som bäst vid ungefär bok fem. Det är där Landy börjar våga ge sig på de riktigt stora stegen och göra sina böcker avsevärt mörkare. Men det betyder inte att de första böckerna är dåliga på något vis. Playing with fire är spännande och actionfylld och har en riktigt läskig skurk, Baron Vengeous, och vi får också vår första riktiga glimt av de Ansiktslösa. För att göra det lite lättsammare har vi även introduktionen av Sanguine, också han en fiende men av den mer skämtsamma sorten. Tillsammans utgör de en perfekt blandning av skitläskigt och roligt. Är också värt att nämna att Sanguine i slutet av serien är en av mina favoritkaraktärer.

Valkyrie är nu tretton år gammal, och bland det jag tycker bäst om med böckerna är att vi verkligen får se henne växa som person. I första boken kunde hon ingenting om självförsvar och magi, och nu ett år senare kan hon grunderna men tar sig fortfarande ur de flesta kniporna genom att vara smart. Hennes interaktioner med övriga karaktärer, både goda och onda, är guld värda, även om Skulduggery fortfarande är högst på listan.

Det är en ganska standardmässigt äventyr- och mysterieinriktad fantasybok, men det är den perfekta blandningen mellan humor och mörker och underbara karaktärer som för mig lyfter boken till en högre nivå.


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.

  • Det enda som inte riktigt hängde ihop för mig var Baronens magi. Han kunde ju få folk att explodera genom att blänga på dem, så varför gav han sig in i närstrid med Skulduggery? Krävdes det någon form av extrem fokus så när han väl blivit attackerad kunde han inte använda sin magi, eller var det bara ett klantigt misstag från Landys sida?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar