söndag 12 oktober 2014

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist


Titel: Lilla Stjärna
Serie: -
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront
Sidor: 446
Genre: realism, rysare
Betyg: 3/5


Rekommenderas till: dig som vill ha något som är både sorgligt och makabert

Rekommenderas inte till: dig som vill ha alla svar, dig som inte gillar "konstiga" böcker


Två flickor växer upp på olika håll i Sverige, med mycket olika förutsättningar. Den ena hittas övergiven i skogen och växer upp gömd i en källare. Hon har en enastående förmåga; hon kan sjunga helt rent, och härma all musik hon hör. Den andra har inga sådana förmågor, är inte speciell på något sätt. Hon är precis som alla andra - möjligen lite fulare, lite tjockare, lite konstigare. 
   Det dröjer 14 år innan de två flickorna möts. Tillsammans sätter de igång en serie händelser som leder fram till Allsång och kaos.


Lilla Stjärna är en märklig bok. Det har gått närmre två veckor sedan jag läste ut den, men trots det har jag inte kommit mig för att skriva en recension eftersom jag inte riktigt vet vad jag tycker. Ja, den är spännande, men på sina ställen också väldigt långtråkig. Ja, den har fascinerande, djupa karaktärer, men samtidigt är det stundtals väldigt svårt att sympatisera med dem. Ja, det är mörk realism, men samtidigt så är det något... mer?

Huvudpersonerna heter Theresa och Therese, två väldigt olika flickor som samtidigt är väldigt lika. Therese är på många sätt en vanlig tjej som någonstans hamnat lite snett. Hon har uppenbara problem med ångest och depression och kan inte passa in, och hon är både fruktansvärt skrämmande och fruktansvärt sorglig. Jag tycker synd om henne och tycker att hon hade förtjänat bättre, men samtidigt är jag så arg på henne för de hemska saker hon gör och för att hon kan måla upp de små saker som händer under barndomen och tonåren som livsavgörande.

Therese å andra sidan går det inte att komma inpå livet. Till skillnad från de andra karaktärerna får vi aldrig läsa hur hennes synvinkel och hon behåller sin mystik boken ut, och det känns både bra och dåligt (men framför allt bara fruktansvärt frustrerande). Som boken skrivs kan hon antingen ha någon form av mental störning som gör att hon saknar empati och inte förstår sociala normer och dessutom tycks ha smärre hallucinationer, eller så kan hon vara... någonting annat. Men det går inte att förneka att hon är fruktansvärt obehaglig. Att skriva barn som läskiga personer är svårt; de tenderar att istället ge ett något fånigt intryck, men Ajvide har gjort porträtteringen av Therese spot-on. Hon är skitläskig.

Lilla Stjärna är framför allt karaktärsdriven. Nog händer det stora saker då och då, och allting leder upp till en stor final, men mest handlar det om ett par unga tonårsflickor och deras fall neråt, för att inte tala om vad som driver dem till att göra vad de gör. Det är en obehaglig bok, inte bara för att där finns en mer än måttlig mängd blod utan också för att den tvingar oss se de mörka sidorna hos unga flickor som vi helst blundar för när de som mest behöver vår hjälp.


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.

  • Så jag har mina teorier om att Therese egentligen inte var en människa utan någon form av ängel. Hon kunde inte känna vanliga mänskliga känslor eftersom hon "stod över det" men hade ändå något instinktivt behov att hjälpa andra. Men eftersom hennes uppfostran var helt upp fuckad fick hon en sned världsbild där vuxna är onda och "de små" måste räddas från dem. Dessutom var hon blond och vacker och hade en magisk röst (änglakör någon?)
  • Jag förstod aldrig poängen med massmordet på Skansen. De dödade affärsägaren eftersom Theresa var fruktansvärt mentalt ostabil just då och inte visste bättre och Therese ogillade honom sen tidigare, och Therese agent eftersom han var ett hot. Men alla människorna på allsången? Varför? För att stjäla deras livsenergi?
  • Var den där röda röken verklig, eller bara någon form av hallucination som de andra flickorna var så hjärntvättade att de trodde att de verkligen såg den? 
  • Varför grävde någon ner en bebis i skogen???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar