tisdag 2 september 2014

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist


2802926

Titel: Låt den rätte komma in
Serie: -
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront
Sidor: 414
Genre: övernaturligt, realism, rysare
Betyg: 4/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en bok som lyfter upp de dystra sidorna av mänskligheten med en nypa av blodiga vampyrer

Rekommenderas inte till: dig som vill ha någonting lättsamt och blodfrittI skolan är tolvåriga Oskar utstött och mobbad. Utanför skolan samlar han på tidningsartiklar om mördare och dagdrömmer om att döda sina plågoandar. Han är bara en av många ensamma, sorgsna själar i Blackeberg.
   Eli är en nyinflyttad flicka, till och med konstigare än Oskar. Hon luktar konstigt och fryser aldrig, och hon går bara ut när det är mörkt. Som två utstötta dras hon och Oskar till varandra och gör varandras liv ljusare. Men Eli är mycket farligare än någon kan tro och hon har tagit döden med sig till Blackeberg. 

Låt den rätte komma in är, enligt många, inte så mycket en vampyrbok som en historia om ensamma utstötta människor som försöker navigera sig genom samhällets botten. Vi har alkoholister och sjukpensionärer, en limsniffande tonåring, en pedofil och ett mobbat barn. Eli är bara ytterligare en förvirrad och ensam människa som äntligen hittar kamratskap tillsammans med Oskar.

Bokens stämning är mörk och dyster med en stadigt stigande känsla av oro och skräck. Där finns både obehagsskräcken av vad är det för fel på vårt samhälle egentligen och den mer råa skräcken av blod och gore, en balans som är svår att nå.

Ingen karaktär är egentligen speciellt lätt att tycka om, men det går heller inte att hata någon av dem. De känns som riktiga människor, och riktigt människor är sällan enkla att tycka om. Borta är det nobla mobboffret som tycker synd om sina plågoandar; Oskar skulle helst vilja skära halsen av dem allihop. Lindqvist lyckas verkligen belysa hur fruktansvärda människor kan göra goda saker, och goda människor kan göra fruktansvärda saker. Han belyser Eli som ett monster som utan en tanke lever på blod och död, men också som ett barn som längtar efter vänskap och lider av det hon gör.

Om det finns något jag inte riktigt gillade så var det kanske aningen för många karaktärer, och ibland kändes det som att handlingen gick på sparlåga. Så många röster som krävde uppmärksamhet gjorde att allting liksom stannade upp lite. Sedan var Eli en väldigt oansvarig vampyr som borde lära sig att städa upp efter sig själv bättre.


Du har väl inte missat att Låt den rätte komma in även finns som film?

2 kommentarer:

  1. Jag är inte mycket för vampyrgenren, men den här boken hade fler bottnar så jag älskade den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är verkligen mer än bara en vampyrbok :)

      Radera