torsdag 18 september 2014

Brilliance av Marcus Sakey


undefined

Titel: Brilliance
Originaltitel: Brilliance
Serie: Brilliance Saga #1
Författare: Marcus Sakey
Förlag: Bokfabriken
Genre: thriller, mysterium, dystopi, kriminalare
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en spännande, actionspäckad bok om en supersmart brottslösare

Rekommenderas inte till: dig som vill ha mindre klichéer/förutsägbar handling
År 1980 förändrades någonting - runt en 1 % av alla barn utvecklade speciella förmågor. Inte magi eller superkrafter, utan förmågor som att läsa kroppsspråk, lösa omöjliga mattetal på ett par sekunder eller förutse aktiemarknaden så exakt att de kan bli mångmiljardärer. 
   Trettio år senare och världen är i uppror. De abnorma - de med speciella förmågor - har tvingats bli en andra klassens människa. I ett försök att ge dem samma rättigheter som normala har en terroristgrupp klivit fram, men deras aktioner har fått motsatt effekt. Nick Cooper är en abnorm som jobbar med att jaga andra abnorma som brutit mot lagen. I ett desperat försök att stoppa terroristerna innan tusentals blir dödade går han undercover på fiendens sida. Men vad kommer han egentligen upptäcka där?

Innan jag började läsa Brilliance trodde jag att det skulle röra sig om riktiga superkrafter - du vet, att kunna flyga, teleportation, helande, sådana saker. Istället visade det sig vara en mer realistisk bok och förmågorna är sådant som faktiskt existerar redan idag, om än i mycket mindre utsträckning. Huvudpersonen Cooper kan läsa kroppsspråk och se vilket humör någon är på och hur de kommer röra sig, men också uppfatta mönster hos andra människor och förutsäga hur de kommer bete sig i större utsträckning. Det finns en kvinna som kan bli nästintill osynlig genom att alltid vara där ingen tittar, och en liten pojke som kan räkna ut enormt svåra mattetal på ett ögonblick. Jag gillade den här mer realistiska tagningen på "superkrafter" mer än jag trodde att jag skulle göra. Det var snyggt hanterat och kändes som något som kanske skulle kunna hända på riktigt, till skillnad från x-men som är vetenskapligt omöjligt på alla sätt och vis.

Brilliance fokuserar mycket på hur minoriteter blir behandlade, speciellt om en liten del av den råkar ingå i en terroristgrupp. De normala i boken är "rädda" för de abnorma eftersom de är överlägsna på alla sätt och vis och inom ett par generationer kommer ta över och göra vanliga människor överflödiga. Det blir inte bättre efter att bomber sprängts och civila skjutits, och snart uppkommer sådant som tvångsomhändertagning av abnorma barn och spårning av alla abnorma genom obligatoriska mikrochips. Det påminner mycket om vår verklighet efter 9/11 (vilket jag tror är poängen) och är varnande och viktigt utan att bli predikande.

Utöver sitt budskap och sina annorlunda superkrafter är boken ganska medioker. Handlingen är spännande, men aldrig så spännande att jag inte kunde sluta läsa. Karaktärerna är sympatiska och roliga att följa, men inga jag kommer minnas speciellt länge. Det fanns en förutsägbar romans och en förutsägbar tvist som, även om den gav Cooper intressant karaktärsutveckling, kändes aningen klichéartad.

Allt som allt en spännande och underhållande bok med ett allvarligt budskap som är desto viktigare i dagens samhälle. 


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken. Jag menar det. EXTREMA SPOILERS NEDAN.

  • Kändes ju typiskt att det var staten som låg bakom hela terroristgrejen. Jag menar, det var ju inte alls förutsägbart eller så...
  • Och sen ska de såklart kidnappa hans familj som utpressningsmetod. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar