lördag 9 augusti 2014

Storykiller av Kelly Thompson


22353165

Titel: Storykiller
Serie: Storykiller #1
Författare: Kelly Thompson
Förlag: -
Sidor: 297
Genre: fantasy
Betyg: 3/5

Vill du läsa mer om boken eller köpa den begränsade illustrerade utgåvan, kika in här: storykiller.com

Rekommenderas till: dig som vill ha en bok med skitcoola bilder, unik värld och handling och karaktärer som är övervägande intressanta. Dig som gillar Buffy the Vampire Slayer (Thompson har tagit mycket inspiration från serien)

Rekommenderas inte till: dig som hatar grammatiska missar och plotholes, samt en handling som aldrig riktigt tycks komma igång


Monstren under din säng är verkliga. 

Tessa Battle har aldrig riktigt passat in. Det är svårt att skapa sig en normal tillvaro när man har spenderat merparten av sitt liv hoppandes mellan olika internatskolor i Europa. När hon äntligen får flytta hem till sin pappa i staden Lore vet hon precis vad hon vill ha - vänner, kanske en pojkvän, och absolut inga problem. 
   Problemen kommer dock till henne när det visar sig att fiktiva karaktärer är verkliga, och hon är the Scion, den enda människan med förmågan att döda dem. Plötsligt väntar monster runt varje hörn, hon måste bestämma sig för om hon kan lita på självaste Snödrottningen som allierad och om kanske den heroiske Robin Hood är värd hennes uppmärksamhet.


Storykiller är definitivt unik med en blandning av vanliga dödliga karaktärer - Tessas vänner Brand och Micah - och välkända sagofigurer/fiktiva kändisar som Snödrottningen, Robin Hood, Stora Stygga Vargen och Romeo (plus några inslängda kommentarer om Batman och Harry Potter). Vi får en del förklaringar om hur de fiktiva karaktärerna och deras verklighet - Story - fungerar, men till större delen utspelar sig boken här på Jorden. Med så mycket potential om att blanda ihop otaliga olika genrer i en och samma värld kändes det lite synd att nästan all tid spenderades i vår verklighet, men åtminstone en bok till ska komma ut så jag håller tummarna för att vi får se mer av Story då. Det är en så fruktansvärt intressant, cool idé och jag vill veta mer om den, speciellt som många av magins "lagar" än så länge inte riktigt hänger ihop och behöver mer uppmärksamhet.

Karaktärerna är, med några få undantag, coola och intressanta de också. Jag gillar att de alla har olika styrkor, och att de kan vara en tillgång för gruppen även om de inte kan slåss. Ingen slängs åt sidan utan alla får chansen att stå upp för sig själv och hjälpa till att rädda dagen på sitt eget sätt. Dessutom är de fulla av sarkasm och humor vilket ger ett stort plus. Tyvärr fanns det väldigt många karaktärer, och de intressanta hade en tendens att överskuggas av de ointressanta.

Fenris och Snow är mina favoriter, badass på olika vis, och mystiska på ett sätt som får det att klia i fingrarna på mig i längtan efter svar. Tessa är både stentuff och en sårbar tonåring som längtar efter normalitet. På det viset kändes hon realistisk, men samtidigt var hon väldigt orealistiskt fantastisk ibland. Inte nog med att hon var the Scion, den enda som kan döda fiktiva karaktärer, hon skulle tvunget vara the Last Scion, mer talangfull än någon tidigare Scion och så snygg att hon får varenda kille på fall.

Och sedan är där Robin. Jag hade så höga förväntningar på Robin.

Titta på de här bilderna och våga sedan säga att du inte väntar dig en karaktär som är 100 procent attityd. Jag väntade mig i alla fall en karaktär med 100 procent attityd. Men Robin har ingen attityd. Han beskrivs som anarkistisk och rebellisk men är i stort sett bara där för att vara tråkig, ointressant, svartsjuk på Fenris och förälskad i Tessa. Jag väntade mig mer av dig, Robin Hood!

Men det är främst två saker som sänker betyget: skrivstilen och handlingen. Meningarna kändes ofta styltiga och klumpigt hopsatta med konstiga ordval, och mer än en gång dök onödiga slarvfel upp. Detta är inte något jag borde behöva hitta i publicerade böcker. Skärpning, Thompson!

Handlingen var som sagt unik och spännande, men det kändes som att den aldrig riktigt kom igång. Tessa och kompani liksom bara vandrade omkring för att då och då bli attackerade av monster och snubbla över ledtrådar.

Storykiller är fruktansvärt ambitiös och har horder av potential. Men Thompson slänger in fler karaktärer än hon kan hantera och glömmer av att en handling inte kan överleva på att vara enbart cool och unik, den måste ha ett driv och hänga ihop logiskt sett också. En trea i betyg för ett gott försök, och jag har höga förhoppningar på uppföljaren.


Några exempel på de bilder som finns i den underbara illustrerade utgåvan:

the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.
  • Slår vad om att Nash är en Story
  • Förstod aldrig riktigt Monstrets plan. Okej, så han ville dö, men hur hade han tänkt göra det om Tessa gick och dog pga hans förbannade zombies innan hon hann döda honom? Hur tänkte han egentligen?
  • Jag tror att jag shippar Snow och Brand. Förbannat också.
  • Slutstriden var spännande och så, men hur tänkte Tessa när hon var på väg att offra livet för Jeffs skull? Dels visste hon inte säkert om han var på hennes sida, dels så kunde hon kalla fram en magisk yxa ur tomma luften och hade sikte på nivå med Robin Hood. Varför inte bara ropa på den, kasta och kapa Monstrets arm så kunde Jeff sticka på egen hand?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar