onsdag 20 augusti 2014

Prince of Fools av Mark Lawrence


18693743

Titel: Prince of Fools
Serie: The Red Queen's War #1
Författare: Mark Lawrence
Förlag: Ace Books
Sidor: 355
Genre: fantasy
Betyg: 5/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en mörk men otroligt rolig fantasy med bromance och fruktansvärda monster

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en mer hjältemodig huvudperson som kan tänka på andra än sig själv.
Prins Jalan Kendeth är en lögnare, en fuskare och en fegis, men tack vare omständigheter och utomordentliga skådespelartalanger är resten av världen övertygad om att han är en modig hjälte. Jalan låter dem gärna tro det, så länge han får dricka, flörta med vackra kvinnor och spela bort mer pengar än han äger. Vad mer kan en man önska sig?
   Men han slits abrupt bort bort från sitt kungliga liv när han binds till vikingen Snorri av en förbannelse. Plötsligt måste han ge sig ut på ett äventyr han inte vill ha, och som det är en stor risk att han aldrig kommer återvända från. Mörka makter följer i hans och Snorris spår och runtom i riket hotar krig. Jalan hoppas bara att han kan hålla sig så långt borta från det som möjligt, allra helst med en vacker kvinna vid varje arm. 

När jag först började läsa Prince of Fools var jag inte medveten om att den egentligen är första delen i en spin-off serie baserad på trilogin The Broken Empire (jag har precis börjat läsa första boken, Prince of Thorns, så recension borde droppa in i veckan). Eftersom jag inte läst ursprungsserien hänger jag inte riktigt med i alla referenser, men det var aldrig något problem att förstå handlingen eller hur riket fungerar. Magin kändes ovanligt bra förklarad för en fantasy (jämfört med det typiska "det är magi deal with it") och sättet vår verklighet blandades ihop med författarens eget fantasyrike skapade en intressant värld. Lawrence har lyckats skriva en spin-off som står stadigt på egna ben.

"I’m a liar and a cheat and a coward, but I will never, ever, let a friend down. Unless of course not letting them down requires honesty, fair play, or bravery."

"I’ve always found hitting a man from behind to be the best way to go about things. This can sometimes be accomplished by dint of a simple ruse. Classics such as, “What’s that over there?” work surprisingly often."

Prins Jalan är inte din typiska hjälte. Faktiskt så är han inte någon hjälte alls. Han har ingen heder, ingen skam eller lojalitet och absolut inget mod. Han spenderar större delen av boken med att försöka komma på ett sätt att ta sig tillbaka hem och flörta med varenda kvinna i en tio meters omkrets. Han har också en härlig berättarröst och underbar känsla för humor, om du frågar mig. Det finns inte en tråkig sida i hela boken. Det var riktigt härligt att inte ha den typiskt dystre, mörka hjälten som det finns alldeles för mycket av i böcker.

“Bravery may be observed when a person tramples one fear whilst in secret flight from a greater terror. And those whose greatest terror is being thought a coward are always brave.” 

"Bravery is just a different kind of broken. Scared of being a coward, is that what bravery is? Am I brave because I don’t fear being afraid? "

Men Lawrence skriver Jalan som mer än bara en rolig berättare; han har sina stunder när han gör rätt val eller blir lite djupare i sina tankar, och framförallt går han att relatera till. Hur skamfyllt han än kan bete sig förstår man ändå hur han tänker och kan ofta inte annat än hålla med honom. Dessutom blir han väldigt nära vän med Snorri under bokens gång, och lyckas till och med utveckla någon form av lojalitet. Jag älskade Snorri och hans brutala men samtidigt hedervärda vikingasätt också, även om Jalan förblir en stadig favorit.

Lawrence The Prince of Fools går mellan svart humor och bloddrypande gore, ofta båda på samma gång, och det tillsammans med en annorlunda hjälte har gjort den förtjänt av högsta betyg.


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.

  • Kändes som att Brother Emma byggdes upp väldigt mycket för att sedan ha en så liten roll. Undrar om hon är en viktig karaktär i Prince of Thornes?
  • Stackars Snorri som förlorade hela sin familj! Vet inte om jag vill att han ska ta risken att försöka hämta tillbaka dem eller bara gå vidare. Känns som att det skulle gå väldigt illa att låsa upp dörren till dödsriket...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar