onsdag 9 juli 2014

The Extra av Michael Shea


6962661

Titel: The Extra
Serie: -
Författare: Michael Shea
Förlag: Tor Books
Sidor: 288
Genre: science fiction, action, gore, dystopi
Bertyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha massor av blod och karaktärer som kan stå upp för sig själva framför en armé av jättespindlar

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en bok med någon form av djup hos vare sig karaktärer eller handling, dig som ogillar svordomar och slang.


Tycker du att dagens filmer kan vara råa, blodiga och oförlåtande? Vänta tills du ser hur det är att jobba som statist i det framtida Hollywoods storfilmer. Mindre än 20 procent kliver ut från scenen vid liv - resten dör en plågsam död för att göra filmen mer äkta och dramatisk så att så mycket pengar som möjligt kan tjänas.
   Men vem skulle frivilligt anta ett sådant jobb? Inga annan än de desperata, och det finns många desperata människor i den här verkligheten. Över hälften av befolkningen är fast i the zoo, en vidsträckt slum där man kan vara glad om man har mat på bordet. Prispengarna för den som inte bara överlever utan dessutom dödar något av de robotiserade monstren under inspelningen är mer än tillräckligt för att komma undan det hårda livet o the zoo.
   Om man överlever, vill säga. 

Det finns inre överdrivet mycket att säga om The Extra. Den är en dystopi, men inte menad att handla om revolution eller rättelse eller något sådant som de flesta andra dystopier kretsar kring (även om den delar ut några pikar till dagens filmindustri). Istället kretsar den bara kring ett fåtal dagar, speciellt inriktat på de få timmarna huvudpersonerna spenderar framför kameran. Det är en överlevnadshistoria snarare än samhällskritisk dystopi, och det är helt okej om det är vad man väntar sig. Jag var road när jag läste och undrade hur det skulle gå och det är mer än tillräckligt för att ge ett godkänt i betyg.

Men det är inget mästerverk heller precis. Karaktärerna är visserligen en trevlig blandning (alla är inte vita och straight, vilket är ett stort plus i en värld där 99 procent av alla huvudpersoner är det) men de är också ganska platta. De har några stereotypiska personlighetsdrag och det är allt. Men de var tuffa och tillräckligt intressanta för att hålla igång boken i nästan 300 sidor. Dessutom var det kul att få läsa ur synvinkeln från så många karaktärer, både statisterna och de som var med och tillverkade filmen. Om jag måste välja favoriter så är det absolut Kate och Sandy. Men tvinga mig inte att prata om de häpnadsväckande dåliga försöket till romantik. Huhä. Tack och lov att det inte tog mycket utrymme.

Mitt största problem med boken var faktiskt språket. Jag brukar inte ha problem med lite svordomar här och där (jag använder det själv lite väl ofta, som ni kanske märkt) men Shea har tagit i lite väl mycket. Det är 'fuck you' och 'bitch' överallt, och jag mer än lite trött på det. Dessutom pratade de flesta av huvudpersonerna i irriterande slang som gjorde det svårt för mig att fokusera på läsningen.

The Extra är som en actionfilm i bokformat: snabb, blodig och rå, och om du vill ha ett andlöst äventyr med sci-fi stämning kommer du att gilla den.

Och den har jättespindlar. Jättespindlar är nog det mest fruktansvärda monster som finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar