fredag 4 juli 2014

InterWorld av Neil Gaiman och Michael Reaves


47701

Titel: InterWorld
Serie: InterWorld #1
Författare: Neil Gaiman och Michael Reaves
Förlag: HarperCollins
Sidor: 239
Genre: fantasy, äventyr, science fiction
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som vill ha ett lättsmält, fantasifyllt äventyr

Rekommenderas inte till: dig som ogillar plot holes, fantasy, och karaktärer utan djup

Joey Harker är den typen av kille som kan gå vilse i sitt eget hus. Bokstavligt talat. Men inte ens han har lyckats komma så vilse att han gått in i en annan värld. I alla fall inte förrän den där ödesdigra dagen när han försökte hitta hem efter att, än en gång, kommit vilse, och kom fram till ett hus där han inte längre existerade.
   Joey är en Walker, en person med förmågan att gå mellan olika parallella verkligheter. Detta är en unik gåva, och mäktiga krafter är ute efter honom för att kunna använda den. Det finns världar baserade på vetenskap och världar baserade på magi, och båda sidor letar efter ett sätt att skaffa mer makt över andra. För att överleva och rädda multiversum måste Joey slå sig samman med andra alternativa versioner av sig själv och lära kontrollera sin gåva. 

InterWorld är en klassisk äventyrsbok, mer eller mindre riktad till en lite yngre publik men passande även för lite äldre som vill ha något lättsmält och äventyrligt. Den är kort och snabbläst, och även innehållet är lätt och spännande utan att någonsin bli komplicerat eller tungt. Hela konceptet känns unikt och jag tyckte att det var jättekul att lära mig hur de olika världarna fungerade och hängde ihop. Idén med att det finns världar som faller antingen åt magi eller vetenskap, och att de världar "i mitten" får lite av båda, var extra rolig. Vanligtvis brukar ju böcker välja att fokusera på antingen den ena eller den andra, men InterWorld använder sig av båda. Jag önskar att vi fått se mer av de vetenskapliga skurkarna, nu fick vi mest följa de magiska, HEX, men de var också intressanta om än lite platta (ända anledningen att göra någonting är MAKT och att vara OND)

När det kommer till karaktärerna så var de nästan utan undantag olika dimensionella varianter av Joey. Det fanns både kvinnliga och manliga, unga och gamla, magiska och vetenskapliga. Även här var det fantasifyllt: det fanns en tjej med vingar, en annan tjej som var delvis varg, en kentaur, en kille från en värld där alla har fjädrar istället för hår och lägger ägg istället för att föda barn, en kille som var cyborg, mm. Tyvärr introducerades lite för många och mycket få hann få några karaktärsdrag annat än "hon har vingar" eller "han är en cyborg". Joey var modig och äventyrslysten, men samtidigt ungdomligt naiv och lite väl självsäker, och i det stora hela var han sympatisk och rolig att följa men inte mycket mer.

Som avslutning kan jag säga att du inte bör läsa den här boken om du vill ha något djupt eller alltför genomtänkt. Det finns knappt något sådant som gråzoner (du är antingen GOD eller OND), massor av små plot holes (varför har bara Joeys Walker förmågan?) men om du vill ha ett lättsmält, klassiskt äventyr kommer detta att fungera perfekt. Faktum är att jag tror att den här boken skulle göra sig utmärkt som tecknad film i stil med Treasure Planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar