söndag 6 april 2014

Personligheter

Idag när det var meningen att jag skulle plugga råkade jag snubbla över ett test som bestämmer olika personlighetstyper. Efter att ha testat både mig själv och resten av familjen och haft ganska roligt med det kom jag på något annat - jag skulle göra testet igen, men försöka se det ur ögonen på karaktärerna i boken jag jobbar på!

Ganska onödigt egentligen, men det kändes som en bra idé för att se om mina karaktärer har tillräckligt utvecklade personligheter eller om de är för endimensionella, och om jag känner dem så väl som jag tror att jag gör.
Jasmine är INTJ, extremt introvert, analytisk och självmedveten. De är intelligenta och fantasifulla och får ofta smeknamnet bokmal, och är perfektionister och ibland även pessimister. Deras svaga sida är att de har svårt att förstå sig på känslor, och ibland till och med ser dem som någonting dåligt. I just Jasmines fall skulle jag vilja tillägga att hon till en början hade ganska dåligt självförtroende, mest för att hon ännu inte lärt sig att lita på sig själv.

Lori är ESTP, extrovert, social och följer sitt huvud framför sina känslor. De är ofta djärva och oartiga och är ibland väldigt okänsliga och sårande, även om de är väldigt bra på att läsa vad andra tycker och känner. De gillar action och drama och hatar sådant som är teoretiskt eller abstrakt; de föredrar att handla först och tänka sedan, men är väldigt medvetna om sina egna förmågor.

Jasper är ENFJ, lätt att tycka om och är genuint intresserad av andra människor. De är karismatiska och talföra, och har lika lätt att kommunicera sina känslor som kalla fakta. De har dock en tendens att vara för tillitsfulla eller bli för investerade i andra människors problem.

Kevin är ENFP, mysterisk, idealistisk och nyfiken. De är sociala, charmiga och insiktsfulla och tycker att känslor är mycket viktiga. De lägger mycket fokus på andras motiv och känslor. De kan vara både mycket allvarliga och mycket avslappnade och skojfriska.

Ash är ENTP, snabbtänkt och originell. I ett gräl eller en debatt kan de lätt strimla sin motståndare, oavsett om det är en vän eller en fiende. De tycker om att utmana regler och konventioner och föredrar stora utmaningar framför småproblem. De är rationella och brutalt ärliga och bryr sig oftast inte mycket om andras känslor. För det mesta är de respekterade snarare än omtyckta.

Sam är ESFP, impulsiv och mycket extrovert. De är nyfikna och kreativa och alltid först att prova någonting nytt. De är praktiska och föredrar att förlita sig på tur framför komplicerade planer och älskar att göra andra glada. Att ge andra råd och hjälp är något de är bra på.

Mimmi är ESFJ, osjälvisk, social och praktisk. De är lagspelare och bra på att känna spänning mellan andra personer, men kan vara fördomsfulla mot de som är annorlunda eller har andra åsikter. De föredrar att följa regler och att ha en praktisk plan, och ogillar sådant som är teoretiskt, abstrakt eller för komplicerat.


Ni som följet min Girl-serie, känner ni igen karaktärerna?

Känner ni för att göra provet så finns det här. Vad är ni? Själv är jag INTJ (nu ska vi inte lägga märke till att jag är samma typ som min huvudperson nope).

1 kommentar:

  1. Trodde under flera år att jag var ENTJ, men har så småningom kommit fram till att jag nog är INTJ, jag också :)

    SvaraRadera