måndag 10 mars 2014

Den utstötte av Michelle PaverTitel: Den utstötte
Originaltitel: Gods and Warriors
Serie: Bronsdolken #1
Författare: Michelle Paver
Förlag: Semic
Sidantal: 281
Genre: äventyr, fantasy, historiskt
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som är intresserad av historia och äventyr, och gillar söta djur och modiga karaktärer

Rekommenderas inte till: dig som ogillar mycket beskrivningar och fakta insprängt i texten, dig som vill ha någonting väldigt djupt med komplexa karaktärer


Det är 3 500 år sedan, bronset har nyligen upptäckts och tolvårige Hylas flyr för sitt liv.
   Han är jagad av de ondskefulla Kråkorna som vill se honom död. På grund av dem är hans lillasyster Issi försvunnen och Hylas har inte längre en plats att kalla hem. Han vet att han måste hitta och ta hand om Issi, men det är inte det lättaste när mordiska krigare är honom i hälarna.
   Samtidigt möts Pira, dotter till Gudinnans prästinna, av ett hemskt öde: hon ska giftas bort. Desperat att undkomma detta öde rymmer hon från sin mamma, helt oförberedd på det svåra livet som väntar henne utanför de skyddade tempelväggarna. Tillsammans måste hon och Hylas kämpa i ett spel där självaste gudarna skriver reglerna.

Anledningen till att jag läser Den utstötte trots att den är en middle school bok (anpassad för läsare i ca tolvårsåldern) är att författaren, Michelle Paver, tidigare skrivit en av mina absoluta favoritserier: Vargbröder. Det är en serie jag växt upp med och älskat, och mer eller mindre undermedvetet blev det så att jag jämförde de två böckerna med varandra en hel del under läsningen. Kanske lite orättvist av mig, men det kunde inte hjälpas.

Precis som Vargbröder utspelar sig Den utstötte i dåtiden, men den här gången är det bronsåldern istället för jägarstenåldern, och gamla Grekland istället för den kalla norden. Ett smart drag Paver gjort är att placera boken innan det gamla Grekland vi är mer välbekanta med: det finns ingen Zeus eller Hera eller Afrodite, bara de äldre, namnlösa gudar som dyrkades innan dem. På samma sätt går Grekland under ett annat namn (Akea) och i det stora hela skiljer sig historien mycket från många andra myter och legender vi hört om gamla Grekland och allting blir mer intressant och spännande.

Precis som Vargbröder är också den här serien full av intressanta fakta som är insprängda mellan äventyren: vi får veta hur karaktärerna hittar mat och bygger vindskydd och överlever, och vi får dessutom se livet genom ögonen på en delfin och veta mer om hur de lever (ja, ett urgulligt följeslagardjur, precis som i Vargbröder). Dessutom lärde jag mig massor av saker om de gamla Grekland, vilket är extra kul eftersom det inte är det här Grekland vi får läsa om i historian i skolan.

Punkten där Den utstötte faller lite är storyn och, i viss mån, karaktärerna. Det är inte spännande så mycket som det är intressant. I jämförelse med den episka rädda-världen-känslan i Vargbröder så var det här mer... mesigt. Karaktärerna flyr och gömmer sig mycket, och är i det stora hela ganska stillastående. Karaktärerna själva sedan är helt okej, men de har inte direkt något djup. Hylas är modig och allvarlig, Pira stark och med egen vilja, och Silver (delfinen) var söt. Men det fanns inte så mycket mer hos dem än det. Jag gillade Piras och Hylas interaktioner och hur de lärde känna varandra, och om jag måste välja en favorit blir det nog Pira och hennes strävan efter frihet.

Slutsats: intressant, spännande och annorlunda, men definitivt ingen Vargbröder.


Boktrailer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar