torsdag 13 mars 2014

Bokidéer

Som den wannabe-författare jag är funderar jag en hel del över det här med bokidéer och vad som skulle vara en bra idé att skriva om. De senaste dagarna har fyra specifika idéer mer eller mindre slagit rot i mitt huvud, och jag känner att jag är tvungen att skriva av mig lite innan jag exploderar. Rösta gärna i slutet av inlägget för att jag ska få en överblick över vilken idé som verkar intressantast.

Idé nummer ett: dagbok med twist

Någon form av katastrof, förmodligen en meteor i samband med vidspridd epidemi, leder till att jorden plötsligt är helt tömd på liv. Detta med undantag på en kvinna i tjugoårsåldern, som plötsligt sitter i sin lägenhet med sin döda pojkvän ruttnandes i rummet bredvid. För att hantera ensamheten börjar hon skriva dagbok, men för att helt distrahera sig själv bestämmer hon sig för att ge sig ut på roadtrip; specifikt för att besöka platser hon aldrig haft chansen att besöka tidigare men alltid velat se. På varje plats lämnar hon en serie dagbokssidor där hon i slutet skriver adressen för sin nästa destination.
   Parallellt för man följa en man som kommer ner till jorden från en rymdstation full med överlevare, tillbaka i uppdrag att hitta kvinnan. Han följer i hennes spår genom landet, läser hennes dagbokssidor men specificerar aldrig när eller av vem de hittats. Under sina resor blir kvinnan skadad och bryr sig aldrig om att behandla det ordentligt, vilket leder till blodförgiftning. Hon blir sämre och sämre samtidigt som mannen kommer allt närmre hennes slutmål. När han väl hittar henne visar det sig att hon varit död i åtminstone 100 år; han är bara en historiker som skickats ut för att hämta de sista sidorna. Hon och hennes dagbok har blivit odödligförklarade, men själv slutade hon sitt liv ensam av blodförgiftning.

Idé nummer två: superhjälte utan superkrafter
Utspelar sig i en vanlig värld, med undantaget av att ett finns ett fåtal människor med superkrafter. En av dessa är en kvinna som är medlem av ett superhjälteteam som håller brottsligheten nere i en stor stad. När hon får en son som är helt utan superkrafter bestämmer han sig för att ändå bli en hjälte, och tränar och sliter tills han kan slåss som en gud, men trots det har han inte en chans mot resten av teamet och många skurkar med superkrafter. Till slut lämnar han teamet och blir detektiv istället.
   När någonting mystiskt händer hans mamma (hon dör/kidnappas/blir ond/försvinner spårlöst) tvingas han ändå lära sig samarbeta med teamet för att ta reda på vad som hänt henne. Med honom kommer hans detektivpartner, en kvinna lite i stil med Sherlock Holmes, också hon helt utan krafter men extremt smart och socialt inkapabel (betoning på att hon inte är ett kärleksintresse, bara hans arbetspartner).

Idé nummer tre: alternativa universum
Alla böcker (och även filmer, konstverk mm) är inte bara en idé i skaparens huvud, det är författaren som faktiskt "ser" vad som händer i andra dimensioner och tror att det är något han/hon kommit på. Huvudpersonen är en flicka som upptäcker att hon genom sin konst kan öppna portaler till dessa alternativa universum. De kan släppa in andra varelser, ofta monster, i hennes egen värld, eller låta henne själv resa till andra platser. Hon reser runt mellan alla möjliga olika världar, så det skulle bli en blandning av sci fi, fantasy, historiskt, nutida mm, förmodligen hopbundet med någon form av mysterium. Kanske skulle hon också kunna träffa ett antal litterära "kändisar" under sina resor, som Dracula och Robin Hood, eller gamla sagofigurer som Snövit.

Idé nummer fyra: astralprojektion och sömnparalys
Den här idé har jag varken karaktärer eller konflikt till, jag vet bara att jag vill skriva någonting om astralprojektion, sömnparalys och klardrömmande (lucid dreaming), eftersom det är någonting som är väldigt fascinerad av och man dessutom inte ser mycket av i YA. Speciellt sömnparalys skulle kunna vara temat i en skräckhistoria; det är någonting som kan hända om hjärnan vaknar innan kroppen gör det. Det leder till att man inte kan röra sig överhuvudtaget, samtidigt som man dessutom fortfarande befinner sig i "drömläge" och kan se mycket skrämmande hallucinationer.


Vad skulle du helst vilja läsa om?
  
pollcode.com free polls 

2 kommentarer:

 1. Känner du till serien: https://www.goodreads.com/series/44553-dream-catcher

  den är om sanndrömmar om jag minns rätt! Läste första, var helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste jag kolla upp! Tack för tipset :D

   Radera