lördag 8 februari 2014

Zenn Scarlett av Christian Shoon


16071885

Titel: Zenn Scarlett
Serie: Zenn Scarlett #1
Författare: Christian Shoon
Förlag: Strange Chemistry
Genre: science fiction, mysterium, djur
Sidantal: 299
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: dig som gillar originella sci-fi historier,djur och mysterier

Rekommenderas inte till: dig som vill ha mer action- och romansrelaterade böcker, dig som inte gillar science fiction

Sjuttonåriga Zenn Scarlett har redan livet utplanerat: hon ska bli en exoveterinär och arbeta med utomjordiska djur. Men för att nå det målet måste hon först avklara sitt novisår, något som blir svårare än väntat när farliga olyckor envisas att hända på kliniken, olyckor som allt som oftast pekar på Zenn som den ansvarige. Dessutom måste hon handskas med någonting hon inte kan förklara, trots sina stora kunskaper kring djur från dussintals världar: då och då är det som om hon kan se in i deras tankar...
   Med hjälp från Hamish, en utomjordisk insekt som arbetar på kliniken, och Liam, en stadsbo, måste Zenn lösa mysteriet innan det kostar henne själva kliniken och alla djuren som finns där.

Det är inte ofta man ramlar över en science fiction med en så annorlunda handling som en tjej som vill bli veterinär till utomjordiska djur. Djurnörd som jag är var detta självklart någonting jag ville veta mer om, och jag kan börja med att säga att Zenn Scarlett definitivt är någonting annorlunda från vad man är van vid. Den är utan tvekan en sci-fi, med rymdskepp, bosättning på Mars och överljusresor i rymden, men den är också någonting helt annorlunda. Blandningen av det väldigt jordnära hjälpa-djur-temat och mysteriet, tillsammans med de allt annat än jordnära och väldigt coola utomjordingarna blir det en helt unik historia som jag hoppas se mer av.

Huvudpersonen Zenn är en lagom intressant karaktär. Hon är definitivt smart och kan ta hand om sig själv, men också analytisk och rätt så förvirrad vad gäller känslor och människor på ett sätt som leder till en del roliga scener, t.ex. när hon jämför en bondes "familjerelation" till sina getter med spindlar som äter sina ungar. Kärleksintresset Liam var mindre intressant, även om jag gillade hans interaktioner med Zenn. Deras relation kändes realistisk; det var absolut ingen insta-love och den innehöll den där typiska tonårsosäkerheten på ett sätt så att det blev roligt istället för irriterande. Hamish hade också sina stunder, men mest kändes han som en ganska platt sidekick som var där enbart för att säga fel saker och så att Zenn skulle ha någon att förklara saker för så att vi läsare fattar hur världen hänger ihop.

Boken faller lite på själva mysteriet. Det kändes lite som ett avsnitt av CSI; en kort historia som bara en oviktig del i helhetsbilden. Det är så tydligt att det här lilla sidospåret inte är vad serien egentligen kommer att handla om (vilket är Zenns förmåga och hennes familj) och därför är det inget jag någonsin blev speciellt intresserad av. Det blev inte bättre av att det dessutom var väldigt förutsägbart och att skurkarna inte var särskilt läskiga eller hotfulla.

Slutsats: annorlunda och intressant med en smart, rolig huvudperson som kan ta vara på sig själv. Har lite att jobba på vad gäller mysteriet men lyckas bra med en realistiskt romans.


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.
  • Förstod nästan direkt att Liam låg bakom "olyckorna", och hade mina misstankar gällande Vic också.
  • Kan slå vad om att Fane dyker upp i nästa bok och drar igång ett triangeldrama (man kunde riktigt känna hur han Liam mätte upp varandra när de möttes). Får hoppas att Shoon vet vad han gör...
  • Förutsägelse: Zenn kan "prata" med djur för att hennes mamma andades in de där hjärn-partiklarna innan Zenn föddes. Om jag har rätt kräver jag ett pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar