måndag 10 februari 2014

Minirecensioner - Månkrönikan


13254289

Glitches av Marissa Meyer (Månkrönikan 0.5)

Elvaåriga Cinder förlorade allt i olyckan som tog hennes föräldrar ifrån henne, men hon är ändå fast besluten att inte vara en börda till sin nya familj. Frågan är vad en cyborg utan minne kan göra för nytta.

En gullig, men samtidigt sorglig, mellannovell om Cinders allra första tid hos sin styvmamma och sina styvsystrar. Man får veta hur hon fick sitt intresse för mekanik och hur hon träffade Iko, och man tycker verkligen synd om henne för det känns verkligen hur förvirrad och vilsen hon känner sig.

Ett roligt plus att att man får se lite mer av familjen, Pearl och mamman får man lite mer sympati för när man läser hur förkrossade de blev över en viss händelse i slutet. De är åtminstone inte helt känslolösa monster.


19208103
The Little Android av Marissa Meyer (Månkrönikan ??)

En retelling av den klassiska sagan Den lilla sjöjungfrun med den längtansfulla Mech6.0 i huvudrollen. Hon är en android, men det hindrar henne inte från att längta efter någonting hon aldrig kan få.

Precis som Glitches är det här en kort mellannovell som (förmodligen) utspelar sig strax innan första boken, men den handlar om en ny karaktär, Mech6.0. Den var också sorgligare än de andra böckerna i serien och fick mig att bli lite tårögd i slutet (om du känner till ursprungssagan vet du nog varför).

Jag gillade Mech6.0 trots att vi fick så lite tid att lära känna henne på. Hon var rar och det var roligt och sorgligt på samma gång att läsa om hur hon lär sig hantera mänskliga känslor och att ta rätt beslut. Det enda lite förvirrande med den här novellen är att det inte riktigt känns som att den hänger ihop med resten av serien. Bortsett från en cameo så är alla karaktärer nya och okända.


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under böckernas gång. Bör ej läsas om du inte läst mellannovellerna och de två första böckerna i serien.

  • The Queens Army handlade ju också om en ny karaktär som sedan dök upp i serien, så jag kan inte låta bli att undra om även The Little Android kommer bli mer invävd med de andra böckerna. De kanske kan flytta över hennes personlighetschip till en ny kropp? 
  • Var så sorgligt när Mech6.0 tog Mikos plats och gav upp Dataran för att de två skulle kunna bli lyckliga tillsammans. 
  • Borde hon inte kunnat göra någonting för att hennes kropp skulle hålla längre? Köpt lite reservdelar? Bett Cinder om mer hjälp? Någonting? Det kändes så onödigt när hon bara dog utan att göra särskilt mycket för att rädda sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar