onsdag 5 februari 2014

Besvärjelser och Beskydd av Maria Friedner


Titel: Besvärjelser och Beskydd
Serie: -
Författare: Maria Friedner
Förlag: Mix
Genre: urban fantasy, romantik, humor
Sidantal: 333
Betyg: 2/5

Rekommenderas till: dig som vill ha en hyfsat rolig, vuxen bok som inte tar sig själv på speciellt stort allvar.

Rekommenderas inte till: dig som vill ha en handling utan hål, vettiga förklaringar och en huvudperson som kan prioritera sin mormors liv framför sex.
Cecilia bryr sig inte om mycket. Hon gillar vin och drinkar och one-night-stands, men har inte mycket till övers för människor i allmänhet. Den enda hon verkligen tycker om är sin mormor Astrid, och när hon plötsligt blir kidnappad har Cecilia inget annat val än att ta sig i kragen och hjälpa henne.
   Men det finns mycket Cecilias mormor har hållit hemligt, och nu tvingas Cecilia lära sig väldigt mycket väldigt snabbt. Tidigare var det mest spännande hon upplevde i sitt bibliotekarieliv sena utekvällar med snygga killar, men nu upptäcker hon en helt ny verklighet, en verklighet med féer, demoner och vresiga vättar.

Oj oj oj, den här boken ja... den var inte riktigt vad jag hoppades på. Ska vi börja med det som var bra, kanske? Bara för att få lite struktur på det hela.

Vid det här laget finns det otaliga versioner av magiska undre världar, men jag tycker att Friedner lyckas riktigt bra med att göra sin hyfsat unik. Feforum på internet som sprutar glitter ur datorn, magiska appar, vättar som tar festbilder och lämnar facebookmeddelanden. Sättet den magiska världen interagerar med den "vanliga" känns som en fräsch vinkling. Tyvärr får man knappt någon riktigt inblick i hur det magiska samhället fungerar och det börjar och slutar som en lovande idé som aldrig riktigt tar chansen att växa.

Och vad tyckte jag sämre om? Okej, spänn fast säkerhetsbältena...

Till att börja med var hela storyn fruktansvärt förutsägbar, och det blev ju inte bättre av att Cecilia överhuvudtaget inte övervägde de övertydliga lösningarna utan listade ut dem en sådär hundra sidor efter läsaren (ofta var det inte ens hon som kom på det). Sedan var det alla antiklimax. Vid flera tillfällen ledde det upp till vad som kunde bli riktigt spännande scener och strider, men det slutade alltid med någon ofta skrattretande lösning som var helt orimlig. Många sidokaraktärer råkade ut för en liknande behandling; de fick massor av hintar, för att sedan försvinna utan att egentligen göra någonting.

Men mitt största problem med boken var, ve och fasa, huvudpersonen Cecilia. Jag var inte speciellt förtjust i de andra karaktärerna heller, men hon tar fan priset. Hon är extremt självisk och ytlig, och dessutom så korkad och lättmanipulerad att det är sorgligt. Det värsta är att hennes avstängdhet och ointresse inför andra människor hade kunnat blir en intressant vinkling; hon hade kunnat vara en kall och kalkylerande person som utnyttjar andra och faktiskt gör saker, någon som är fascinerande att läsa om trots att hon är osympatisk. Nu framstår hon bara som korkad.

Slutsats: hade potential att bli riktigt bra, men kraschar pga sämsta huvudpersonen, mest förutsägbara handlingen och plotholes. En intressant magisk värld räddar den från rent bottennapp.


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.

  • Var ju extremt övertydligt från första sidan att Cecilia själv var en fe, kan inte fatta att tanken aldrig ens slog henne! Och hur kunde hon inte ens misstänka att det var någon skumt med Alexi?
  • Gillade egentligen idén med besvärjelsen som skärmade av henne från andra människor, och de enda tillfällena när jag gillade henne var när den "sprack upp" och hon blev helt känslosamt. Hade kunnat hanteras så mycket bättre, tyvärr.
  • Seriöst, hur melodramatiskt var det inte när Alexi kom och var helt demonisk och läskig och sedan blir bortjagad av en katt för att han är allergisk!? Det var i det ögonblicket jag officiellt tappade allt hopp för den här boken.
  • Tyckte också om att Movitz inte bara förlät henne, lite kul med en bok som inte slutar med att huvudpersonen blir lyckligt hopföst med någon kille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar