tisdag 28 januari 2014

Spring så fort du kan av Sofia Nordin
Titel: Spring så fort du kan
Serie: En sekund i taget #2
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: post apokalyptiskt, romantik/drama
Sidantal: 210
Betyg: 3/5

Rekommenderas till: nybörjare inom post apokalyptiskt som vill ha en mjukstart med mycket drama, känslor och tankar

Rekommenderas inte till: dig som vill ha mycket action eller ogillar veliga huvudpersoner

Spoilervarning om du inte läst första boken, En sekund i taget!

Tack Rabén & Sjögren för rec-exet!Febern förstörde allt för Ante. Den fick honom att fly, springa så fort han kunde och gömma sig undan allt i skogen. Där hade han tänkt stanna, trots att vintern var på väg och det bara blev kallare.
   Men så en dag dyker Ella och Hedvig upp, och plötsligt är han inte ensam längre. Men livet blir inte enklare för det. Hur ska han kunna leva med vad han gjort, att han lämnade sin mamma när hon behövde hans hjälp, när han var feg och sprang sin väg utan att hjälpa någon alls? Och är det egentligen okej att kanske bli kär när världen har gått under?

När jag läste En sekund i taget hade jag ingen aning om att den var första delen i en serie, men jag är glad att Sofia Nordin bestämde sig för att skriva en. Spring så fort du kan tar vid där första boken slutade, men har fått en ny huvudperson och berättare i form av Ante.

Vad som är väldigt typiskt för den här serien är att Nordin går in väldigt mycket i djupet på vad berättaren tänker och känner, så vi får verkligen lära känna Ante. För det mesta tyckte jag om honom, och ofta kände jag väldigt mycket igen mig i honom. Han oroar sig mycket och "over-thinks" en hel del, och han är dessutom ganska tystlåten och vet inte riktigt hur han ska bete sig runt Ella och Hedvig. Vi får se in i vartenda skrymsle i hans huvud, se varje pinsam tanke och skamfyllt minne, och resultatet är att det blir väldigt äkta och rått. Det blir nästan lite jobbigt att läsa ibland, för Nordin är inte rädd för att skriva om alla de där jobbiga sakerna, de som vi inte ens vill erkänna riktigt för oss själva att vi tänker.

Handlingen är lite annorlunda från många andra post apokalyptiska böcker. Den är i stort sett helt befriad från action, och fokuserar istället på vardagen och de jobbiga sakerna som händer även utan banditer och zombies. Är det värt att skjuta och slakta en hare för att få lite kött? Hur ska de göra om korna slutar ge mjölk? Hur ska tre helt olika personer på en gård komma överens egentligen? I längden skulle det blivit långtråkigt, men i en bok som bara är lite drygt 200 sidor fungerar det. Vi glömmer lätt av att vardagen kan vara spännande så det räcker ibland, och det vara ganska avslappnande att läsa en bok utan tvister och konspirationer överallt.

Mitt största problem med boken är att Antes över-tänkande blir lite för mycket efter ett tag. Vem ska han välja, Ella eller Hedvig? Ella är ju såhär, men Hedvig gör ju det där och blablabla. Jag förstår att tveksamheten är en del av hans personlighet, men det kändes så överdramatiskt i längden. Jag tycker också det är lite synd att en viss karaktär (undviker namn pga spoilers) förblev ganska platt, men eftersom boken är berättad ur Antes perspektiv fick man inte se så mycket av henne. Hoppas på ytterligare en uppföljare så att också hon får chansen att växa.

Slutsats: kort och snabbläst, men ändå en djupdykning i hur vi som människor tänker och fungerar efter en katastrof. Bra huvudperson som kan bli lite velig ibland. 


the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.

  • Vad kul att Nora är kär i Ella! Hoppades att något sådant skulle hända. Håller tummarna för att nästa bok handlar om de två.
  • Blev så irriterad på Ella när hon blev arg på Ante för att han istället för att ligga med henne var hos Hedvig när de trodde att hon kanske skulle dö. Hur prioriterar människan egentligen? Sex för mig eller någon som håller min bästa vän i handen när hon är döende? Hm. Sex. Definitivt sex.

1 kommentar:

  1. Precis plockat hem den här från biblioteket, mycket spännande! :)

    SvaraRadera