söndag 19 januari 2014

Last Stand of Dead Men av Derek Landy


16123975

Titel: Last stand of dead men
Serie: Skulduggery Pleasant #8
Författare: Derek Landy
Förlag: Harper Collins
Genre: urban fantasy, krig
Sidantal: 604
Betyg: 5/5

Varning för stora spoilers om du inte läst de tidigare böckerna! Mina recensioner av några av dem: Skulduggery PleasantBistra tider, Mortal CoilDeath Bringer och Kingdom of the Wicked

Rekommenderas till: dig som är trött på romantik, gillar mörka böcker som blandas upp med sarkastisk humor, massor av magi och en grym huvudperson

Rekommenderas inte till: dig som vill ha raktigenom allvarliga böcker, ogillar fantasy och våld och alla er som inte gillade de tidigare delarna i serien.


Kriget är här, men det är inte en kamp om världens undergång, inte en strid mellan gott och ont, utan ett krig mellan Sanctuaries. Vänner står mot vänner, hjältar formas och ondska kliver fram. Om de ska ha någon chans att stoppa kriget måste Valkyrie och Skulduggery ta sig an de farligaste uppdragen, göra det som ingen annan vill, och de måste göra det snabbt.
   Och samtidigt som världen brinner rasar en större strid inom Valkyrie själv, och om hon förlorar den blir det hon som står för världens undergång...

NO ONE IS FUCKING SAFE. NO ONE.

Den här serien kommer bli min död. Den kommer äta upp mig levande genom att ta slut och sedan kommer jag aldrig hitta någonting liknande att underhålla mig själv med. För Skulduggery Pleasant-serien har så mycket som jag saknar i många andra YA-böcker. Dels finns där action, spänning, humor och moraliska frågor framför romantik, dels är det Skulduggery själv som är värd tio extra guldstjärnor. Det är den serie som fått mig att skratta mest, men också fått mig att vilja gråta.

Sedan finns där också Valkyrie, som är den grymmaste huvudpersonen jag hittills mött. Jag älskar också att hon är den hittills ända huvudpersonen jag stött på som ramlat in i en magisk värld och inte bara gnäller och önskar sig tillbaka till ett vanligt liv, som inte kallat sina förmågor för en förbannelse utan istället älskar dem och aktivt försöker bli bättre på dem. Hon är våldsbenägen och hämndlysten och självisk, men hon är medveten om det. Hon tror inte att hon är perfekt och hon gör hemska saker under kriget, saker hon lider för efteråt men vet att hon måste göra för att det är KRIG.

Men hur mycket jag än älskar spänningen och humorn och handlingen som blivit mer och mer invecklad för varje bok, så är det relationen mellan Skulduggery och Valkyrie som är det allra bästa.
   Nej, ni förstår inte hur genuint överlycklig jag är över att ha en serie där den viktigaste relationen inte är mellan en kille och tjej som alla vet är kära i varandra, utan mellan två väldigt nära vänner. Deras samtal är guld värda, men trots att de retas med varandra så märks det ändå att de bryr sig fruktansvärt mycket om varandra. Scenen när de är ute och går i öknen och Skulduggery utan ett ord ger Valkyrie sin hatt (vi vet alla hur besatt han är av sina hattar) för att hon inte ska få värmeslag kan mycket väl vara min favorit i hela boken.

Inte för att boken är utan fel. Jag irriterade mig på att ingen var beredd att kompromissa ifråga om villkoren som hade kunnat förhindra kriget. Jag förstår att de inte kunde gå med på den andra sidans krav, och jag förstår att det fanns bakomliggande orsaker som skulle tvinga fram kriget oavsett vad de valt, men ingen övervägde dem ens. När alternativet är krig och tusentals människors död kan man väl i alla fall försöka medla och kompromissa, även om man inte helt håller med?

Slutsats: det finns mycket mer jag vill säga om den här boken. Jag vill prata om Stephanie och Fletcher och att krig varken är nobelt eller modigt, jag vill prata om alla de små sidokaraktärerna och hur känslomässigt förstörd jag är, men det får inte plats. Så jag säger bara fem utav fem i betyg.

the Spoilersection:
Varning: innehåller diverse konstiga spoilerfyllda saker som jag tänkte på under bokens gång. Bör ej läsas om du inte läst boken.

  • Ghastly! Kan knappt fatta att han är död! Min hjärna har inte accepterat det än. Han skulle ju bota Tanith och de skulle leva lycklig tillsammans! *ställer mig i ett hörn och förnekar det som hänt*
  • Nu när de kommit över sitt uppbrott gillar jag verkligen relationen mellan Valkyrie och Fletcher. Tycker om hur Landy visar hur ens första tonårskärlek sällan är ens livs kärlek, och att man inte behöver hata sitt ex.
  • OMG Stephanie och SKulduggery är partners och ska hitta Darquesse tillsammans! Vill ha nästa bok nu och veta vad som händer? Kommer Valkyrie tillbaka? Eller ska Derek plåga mig supermycket genom att låta henne dö??
  • Extra OMG över att Stephanie kysste Fletcher. Kommer de bli nåt mellan de två? Har fortfarande inte kommit över vad hon gjorde mot Carol...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar