torsdag 3 januari 2013

Harry Potter och De Vises Sten av J.K. RowlingTitel: Harry Potter och De Vises Sten
Originaltitel: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Serie: Harry Potter #1
Författare: J.K. Rowling
Förlag: Tiden
Betyg: 4/5
Genre: fantasy
Sidantal: 379 Elvaårige Harry Potter tror inte att hans liv kan bli värre. Han är föräldralös och tvingas bo med sin morbror, moster och deras son Dudley - som alla hatar honom - konstiga saker tycks alltid hända omkring honom och ingen i skola vill umgås med honom av rädsla att göra sig ovän med Dudley, skolans värsta mobbare. Men när märkliga brev adresserade till ingen mindre än Harry själv plötslig börjar anlända får hans morbror fullständigt spel. Desperat försöker han och resten av familjen hålla sanningen borta från Harry, men den kommer snart fram ändå.
   Det visar sig att Harry är en trollkarl, en berömd trollkarl tillpå det. Trots hans morbror och mosters motsägelser befinner han sig snart ombord på ett tåg på väg till Hogwarts, den finaste skolan för häxor och trollkarlar i hela Storbritannien. Frågan är bara vad han kommer att möta där...

De allra flesta där ute har nog redan läst Harry Potter-böckerna, eller i alla fall sett filmerna, och det här var inte första gången för mig heller. Men efter att ha fått tre av böckerna i julklapp (tack så mycket!) bestämde jag mig för att det var dags för en välbehövlig omläsning. Jag har ju trots allt inte läst dem sen sjuan! Dags att fräscha upp minnet lite.

Den första boken är verkligen en söt bok, en uppstart som sakta förbereder en för den betydligt mörkare finalen. Här är de tre huvudpersonerna Harry, Ron och Hermione (visst känner väl alla redan till den trion?) alla unga, oskyldiga, naiva och i många fall inte supersmarta. De känns som tillräckligt realisitiska barn, speciellt Harry och Ron (Hermione är lite för smart för en elvaåring som inte är med i Mensa) och de är definitivt charmiga. Harrys berättarröst är trevlig och suger verkligen in en i historien. Trots att det utspelar under nästan ett års tid så blir det aldrig tråkigt, Rowling lyckas hålla intresset uppe hela tiden.

Tummen upp för att Rowling sedan valt att göra sin bok ganska smart för en bok riktad mot lite yngre läsare. I stället för att göra det barnsligt enkelt att lista ut vem "skurken" är så lägger hon ut ledtrådar här och där för att sedan ge det chockande beskedet. Okej, helt chockande är det kanske inte, men jag har ju redan läst boken en gång tidigare, sett filmen flera gånger och är dessutom äldre än läsarna som första boken i serien egentligen är riktad till. Jag tycker att Rowling lyckats riktigt bra med sina tvister, speciellt med tanke på att detta var hennes allra första bok.

Det blir inte en jättelång recension, men det känns som om det mesta som finns att säga om Harry Potter redan har sagts. Dessutom kan man inte få en riktigt överblick och förstå hur bra serien faktiskt är innan man läst alla böckerna, sett hur alla ledtrådarna hänger ihop och hur alla karaktärerna har utvecklats. Första boken är otroligt charmig men lite för enkel och barnslig för att få full pott. Det blir en stark fyra av fem i betyg.

 

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra skrivet!!! Men jag håller inte riktigt med dig om att den är en barnbok - fast det kanske bara var jag som uppfattade dig fel :)

    SvaraRadera
  2. Jag läste Harry Potter och de vises sten förra året och skulle skriva en recension på den, men det gick inge vidare. Det kändes så dumt att skriva om en så välkänd bok haha! :) Typ förklara handlingen och så.

    SvaraRadera