tisdag 25 december 2012

The Queens Army av Marissa Meyer

The Queen's Army
Titel: The Queens Army
Serie: Lunar Chronicles #1,5
Författare: Marissa Meyer
Förlag: Tor Books
Betyg: 4/5
Genre: science fiction
Sidantal: 32
Recensionen kan innehålla spoilers från första boken, Cinder
Från sin tolfte födelsedag har Z oroat sig för att det ska hända: att drottningen ska välja just honom att vara med i hennes armé. Han har alltid varit starkare än andra i sin ålder och att han skulle väljas verkade som en oundviklighet. När han tvingas lämna sin familj och genomgå genetiska modifikationer för att bli den starkaste soldaten som det bara är möjligt blir han därför inte förvånad.
   Han vill inte bli det varglika monster som drottningen planerar att förvandla honom och resten av armén till, han vill fortsätta vara sig själv. Det finns bara ett sätt att lyckas med någonting sådant: han måste bli en av de allra bästa, en av dem som ligger i toppen av alla soldaterna. Bara då kommer han tillåtas att behålla sitt mänskliga yttre.
   Z är beredd att göra vad som helst för att inte bli ett monster.
Jag gillade Cinder väldigt mycket, men det är lång tid kvar innan Scarlet släpps och ännu längre tid innan den översätts till svenska. The Queens Army är ytterligare en av de väldigt många mellan noveller som ges ut just nu, och ett utmärkt sätt att få tiden att gå lite fortare till Scarlets utgivningsdatum. Den är kort och handlar inte om någon tidigare känd karaktär. Z är en nykomling som ger en ny inblick i inte bara Lunarernas liv utan också hur det fungerar i drottningens armé.
Z är intressant, och trots att novellen är kort och snabbläst så hinner man ändå få en ganska bra förståelse i hans personlighet och hur han tänker. Jag gillade han mod och att han verkligen inte ville bli ett monster, och att han också var smart nog att förstå att bara för att folk säger att det är en ära att vara med i armén så behöver det inte vara sant. Samtidigt lyckades novellen bra med att visa hur drottningen gör för att förvandla sina soldater till blodtörstiga monster, och hur hon hanterade Z.
Vad jag saknade lite var att se mer av vargsoldaterna. Under hela storyns gång är Z och de andra medlemmarna i hans flock fortfarande mänskliga (även om de inte betedde sig helt och hållet så) och man fick faktiskt inte alls se några vargmänniskor. Jag var väldigt nyfiken att se hur de tänkte och fungerade, men sådan tur hade jag inte.
Det får bli en kort recension för en kort bok/novell. Rekommenderas till dig som gillade Cinder och längtar efter Scarlet.
Ni vet väl att det finns ytterligare en kortnovell som utspelar sig i Meyers värld? Den heter Glitches och handlar om Cinder innan händelserna i den första boken.
Glitches (Lunar Chronicles 0.5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar