söndag 30 december 2012

Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer och Åsa Ekström

Namnsdagsflickan
Titel: Namnsdagsflickan
Serie: -
Författare: Kristoffer Leandoer
Illustratör: Åsa Ekström
Förlag: Bonnier Carlsen
Betyg: 4/5
Genre: realism, fantasy, superhjältar, manga
Sidantal: 175
Bästa vännerna Kim och Robin har tillsammans skapat fantasivärlden Berghendia där de kan göra precis vad de vill. Robins lillasyster Namnsdagsflickan hjälper också till och älskar den magiska världen.
   Men när Kim och Robin börjar gräla om sin skapelse och sedan säger upp bekantskapen med både varandra och Berghendia blir Namnsdagsflickan desperat. Hon försöker få dem att återuppta sitt skapande men men Kim och Robin är bestämda - de är klara med varandra. Kim börjar skriva superhjälteserier istället och Robin försöker hitta en mening med sitt liv.
   Men så händer något som tvingar dem samman igen - Namnsdagsflickan ligger oförklarligt i koma, och på en teckning bredvid hennes sjukhussäng finns en bild på Berghendias statsvapen som hennes medvetslösa hand har ritat...

Namnsdagsflickan är en gullig, viktig och annorlunda liten bok. Den är kort, inte ens tvåhundra sidor, och blandar fritt mellan text, bilder och manga. Flera olika historier vävs samman: nutiden med Robins syster på sjukhuset, dåtiden som berättar om Robins och Kims vänskap fram till Namnsdagsflickans olycka, Kims superhjältemanga och en berättelse från landet Berghendia. I början hade jag lite svårt att hänga med i de båda tidslinjerna, och jag förstod inte alls hur superhjälteserien och Berghendias historier hängde ihop med själva huvudtemat om Namnsdagsflickans koma. Allteftersom vävdes de olika historierna och tidslinjerna ihop med varandra och i slutet stod allting klart. Trots att det var en kort bok lyckades ändå författarna med att ge liv åt alla sina olika synvinklar och berättelser, även om de kunde ha mått bra av lite fördjupning.

Huvudpersonen är Robin och det är honom/henne (så vitt jag kan minnas får man aldrig veta om det är en tjej eller kille, och bilderna är väldigt neutrala. Samma sak gäller Kim) man i första hand får följa. Robin är mörk och dyster och jag tyckte verkligen synd om honom/henne. Samtidigt fick man följa Kim genom Robins synvinkel, och den människan frustrerade mig verkligen ett tag genom att vara alldeles för självcentrerad. Men Kim blev bättre mot slutet och i det stora hela gillade jag alla karaktärerna, speciellt Namnsdagsflickan, hon var så charmig.

Boken blandar fritt mellan realism, fantasy och superhjälteserie, något man inte ser speciellt ofta. Men själva huvudtemat är i alla fall det realistiska, det om det viktiga i medkänsla, vänskap, kärlek och omtanke med våra medmänniskor. Det är sådant man ser alldeles för lite av här i verkliga världen och som folk gott kan läsa lite mer om. Eftersom det dessutom är en lättläst bok med massor av fina bilder kan jag definitivt tänka mig att det blir en bok att läsa i skolan för de lite yngre för att de ska lära sig att vara mer rädda om varandra.  

Rekommenderas till dig som vill ha en mysig, annorlunda och snabbläst bok som inte är alltför djup och tung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar