måndag 31 december 2012

Eden: It's an Endless World av Hiroki Endo

Eden: It's an Endless World, Volume 1 (Eden: It's an Endless World!, #1)
Eden: It's an Endless World, Volume 3 (Eden: It's an Endless World!, #3) Eden: It's an Endless World, Volume 2 (Eden: It's an Endless World!, #2)
  
Titel: Eden: It's an Endless World 
Serie: Eden: It's an Endless World volume #1-3
Författare: Hiroki Endo
Illustratör: Hiroki Endo
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3/5
Genre: manga, post apokalyptiskt, dystopi, science fiction
En fruktansvärd sjukdom har dödat 15 procent av världens befolkning. De trasiga resterna av världen är en farlig plats, ständiga maktkamper pågår mellan gerillan, kriminella gäng och de fanatiskt religösa propater. Mitt i allt detta vandrar den femtonåriga Elijah tillsammans med roboten Cherubim, men de vet inte vad de är på väg att trassla in sig i...

Det blev en kort beskrivning av handlingen, men eftersom detta är en recension på de tre första volymerna i serien så ville jag försöka berätta vad den handlar om utan att spoila någon av dem. Hoppas att ni förstod något av det, för det är faktiskt en väldigt spännande och intressant handling.

Halva första volymen var i stort sett en enda lång prolog som berättade vad som hänt med världen, var våra karaktärer befann sig och varför. Även om det vara intressant och viktigt så blev det lite segt efter ett tag, jag satt bara och väntade på att själva storyn skulle börja. När den sedan gjorde det var det action hela tiden, man fick knappt en sekund att vila. Det var strider här och krig där och massor av blod och ibland fanns det något lugnare parti med tillbakablickar för att man skulle förstå något av handlingen. Helt ärligt så var det ganska förvirrande, jag förstod vad som hände för stunden men hängde inte riktigt med i alla bakgrundsaspekter och vem som slogs mot vem och varför. Vad som var lite roligt var att Hiroki Endo också lyckades blanda in lite filosofi gällande människan , religion mm i en genre som annars oftast är ganska befriad från sådant.

När det sen kommer till karaktärerna så tyckte jag väldigt mycket om dem. Alla var inte speciellt sympatiska, men de kändes äkta och de har fungerande, djupa personligheter och är ärrade på sätt som är väldigt förståeliga med tanke på vilken fruktansvärd värld de lever i. Huvudpersonen Elijah var min favorit, han var den enda som verkligen var lätt att tycka om. Han var så söt och oskyldig men kunde samtidigt ta hand om sig själv. Jag uppskattar att författaren tod sig tiden att bygga upp sina karaktärer och visa lite av deras bakgrund, sånt är annars det som oftast uteblir i så actionfyllda historier. Sen är jag också glad att Hiroki Endo lyckats med något som jag ofta saknar i manga: han har verkligen lyckats få sina karaktärer att se olika ut. I de manga jag läst känner jag ofta att jag har svårt att hålla isär de olika personerna, men i Eden fanns det inget sådant problem.

Som en liten varning till dig som funderar på att läsa Eden måste jag säga en sak: den är väldigt detaljerad. Och med detaljerad menar jag att allting är urfint tecknat, att Hiroki Endo är en oerhört begåvad konstnär och att bilderna helt enkelt är mycket noggrant gjorda. Även i krigsscenerna. Detta betyder blod, inälvor, mer blod och en del avhuggna kroppsdelar. Själv störs jag inte av det, men om du är känslig föreslår jag att du ser dig om efter någonting annat.

Jag hade gärna gett ett högre betyg, men hittills har det varit för mycket förvirrande krigsstrategier och för lite handling, så det får bli en medelmåttig trea. Hoppas att det tar sig lite i de kommande volymerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar