måndag 15 oktober 2012

En tid för mirakel av Karen Thompson Walker


En tid för Mirakel
 Titel: En tid för Mirakel
Originaltitel: The Age of Miracles
Serie: -
Författare: Karen Thompson Walker
Förlag: Norstedts
Betyg: 4/5
Genre: dystopi, coming of age, apokalyps
Sidantal: 283

Tack så mycket Norstedts förlag för rec-exet
Julia är elva år när någonting vi aldrig kunnat föreställa oss inträffar. Jordens rotation saktar ner. Dagarna och nätterna blir sakta allt längre. Fåglar faller från himlen, folk, inkluderat Julias mamma, drabbas av en mystisk gravitationssjukdom, växter dör.
   Men mitt i alla katastrofer så fortsätter ändå livet att rulla på. Julias bästa vän flyttar och plötsligt är hon alldeles ensam. De andra flickorna i hennes ålder börjar sminka sig, köpa behå:ar och skaffa pojkvänner. Julia vet inte riktigt hur sådant fungerar och med tiden blir hon mer ensam samtidigt som hon på avstånd betraktar Seth, sin hemliga kärlek.

Hjälp vilken deprimerande bok. Otroligt sorglig, kanske bland det sorgligaste jag läst (men jag läser inte så jättemycket sorgliga böcker...). Där finns katastroferna med jorden som får en att tappa hoppet om världen, och sen finns där stackars ensamma Julia vars liv får en att tappa hoppet om mänskligheten.
   Men samtidigt finns där ljusglimtar i form av ung kärlek, en flickas styrka och växande självförtroende under uppväxten, familjeband och det viktiga i att fånga dagen och leva livet.

Det som känns så mörkt med En tid för Mirakel är (bland annat) att den påminner mig väldigt mycket om vår vardag. Här håller världen på så många sätt att gå åt helvete genom svält, torka, smältande poler mm, och vi envisas ändå med att låtsas som om allt är som det ska och försöker leva på samma sätt som vi gjort så länge. Samma sak, men i större skala, händer i boken. Trots att allt så tydligt håller på att falla i bitar på jorden så fortsätter ändå Julias liv på många sätt som de var tidigare, hon fortsätter att tråna efter Seth, hon fortsätter vara blyg och göra sina läxor till skolan. Men samtidigt tvingas hon anpassa sig till en allt mer främmande och farlig värld.

 Men texten och berättandet känns lite väl moget för att komma från en elvaåring, även om Julia verkar lite smartare än sina klasskamrater. I vissa fall, som när hon tror att någon kommer "fixa" jorden igen, verkar hon som ett barn, men i det stora hela känns hon för mogen helt enkelt. Sen är hela blyga, bortglömda tjejen som är kär i den tysta, mörkhåriga, coola killen rätt så kliché. Vem har inte hört det förrut liksom?
   Och slutet gav en aning anti-klimax känsla. En uppföljare kanske?

 Trots att den handlar om en elvaåring så rekommenderar jag En tid för Mirakel till lite äldre läsare. Den är mörk, dyster och sorglig men innehåller tack och lov tillräckligt med ljusglimtar för att man inte helt ska tappa hoppet. Varmt rekommenderad. Boktrailer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar