söndag 23 september 2012

Skrivartips

Jag kan slå vad om att jag inte är den ända bokälskaren där ute med författardrömmar. Jag har skrivit och hittat på berättelser så länge jag kan minnas. Men under tidens gång har jag fått lära mig en del saker om skrivande, vissa genom tips från andra bokälskare och vissa har jag helt enkelt lärt mig den hårda vägen. Nu tänkte jag dela med mig lite av mina tips.


1. Gör en skiss.
När jag gick i trean-fyran och vi skulle skriva berättelser började det alltid med att vi fick ut ett papper där vi skulle skriva ner dess början, mitten och slut. Jag brukade hata den här delen av skapandet och hoppade ofta över det och improviserade fram hela berättelsen. På den gamla goda tiden skrev jag bara minikorta noveller och då fungerade den här taktiken. Men på senare år har jag märkt att när jag fått en idé så stormskriver jag i en sådär 20 sidor innan det blir totalstopp. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska skriva.
   Lösningen? Återgå till mellanstadietaktiken och gör en liten skiss. När du först får idén kanske du bara har början på den, så börja med att skriva en kortfattad skiss av den. Sedan får du fundera, brainstorma, faktasöka, diskutera och fundera ännu mera. Får du idéer om små scener som ska komma längre fram i boken, skriv ner dem i skissen. Skriv ner vilka karaktärer du vill ha med. Skriv ner allt, men gör det kortfattat.
   Jag kan inte annat än att säga att det här tipset är väldigt individuellt. Just du kanske är en sådan person som kan improvisera fram en fantastisk bok. Känn dig fram och lista ut vad som fungerar bäst för dig.


2. Ha flera karaktärer
De allra flesta böcker har en huvudperson. Men som författare umgås man väldigt mycket med den här huvudpersonen och snart kommer du bli väldigt, väldigt trött på hen. Man kan få mindre skrivkramp för att man helt enkelt inte orkar vara i närheten av huvudpersonen mer.
   En ganska så enkel lösning på det här är att lägga ner mer tid på resten av bokens karaktärer. Med detta menar jag inte att du nödvändigtvis måste skriva något ur deras point of view, du kan fortfarande hålla dig till din huvudpersons berättarröst, men du kan strunta i skrivandet ett tag och istället skapa en bakgrundshistoria till dina bikaraktärer, ge dem speciella karaktärsdrag och kanske rita en teckning så att du har en bild framför dig hur de ser ut. Inget av detta behöver ens vara med i boken, men det kommer att finnas i ditt huvud under skrivandeprocessen och dessutom göra att dina bikaraktärer blir mer mångfasetterade istället för platta kartongfigurer. Du kan använda samma teknik för att göra din huvudperson djupare också.
   MEN glöm inte: om du hatar din huvudperson kommer framtida läsare förmodligen också att göra det. Att vara lite trött på hen efter att ha skrivit sida ut och sida in ur dens synvinkel är en sak, men låt inte din huvudperson bli odräglig.


3. Hitta någon att prata med
Som författare snöar man lätt in på sina idéer och märker inte alls om de blir helt ologiska, tråkiga eller fulla med stavfel. Man har stirrat på manuset så länge att man blir lite blind för felaktigheterna.
   Så hitta någon att diskutera din idéer med! Det kan vara en kompis, syskon, släkting eller förälder, bara det är någon du litar på och vågar prata fritt med.
   Själv brukar jag prata med min mamma. Varje gång hon släpar ur mig på promenad brukar jag släpa in henne på ämnet böcker. Jag tar upp alla mina idéer och funderingar och ber om tips om jag har idétorka. Finns ingen bättre att prata böcker med.
   Om du känner att du inte har någon att prata med så kan du kanske vända dig till någon av oss bokbloggare, ett forum eller någon annan på nätet. Det kanske inte är samma sak som att prata med någon öga mot öga, men det är bättre än ingenting.


4. Stjäl skamningslöst
Just det här har jag skrivit ett helt inlägg om tidigare, men det tåls att nämnas igen. När du läser en bok, ser en film eller lägger märke till saker i vardagslivet, var inte rädd för att låna saker. Självklart ska du inte göra någon form av plagiat, men använd de små sakerna. Gillar du den här författarens språk? Använd ett liknande själv. Tycker du extremt mycket om den där karaktären? Ta några av hens personlighetsdrag. Men don´t over do it! Som sagt, du vill inte göra ett plagiat.


5. Sluta läsa det här
Det finns ingen genväg till att bli författare. Hur många tips du än läser så kommer inte boken skriva sig själv. Detta har jag själv haft svårt för. Jag har läst så många tips jag hittat, börjat prenumerera på tidningen Skriva (mycket rekommenderad!) men har till slut tvingats inse att texterna inte växer.
   Lösning? Sätt dig ner och skriv. Och Skriv. Och skriv. Skriv skriv skriv. Ta en paus då och då så att du inte får skrivkramp. Sen fortsätter du att skriva och skriver tills boken är klar. Ta hjälp om du behöver det och prata med din diskusinonskompis, men vänta dig inte att hitta något ultratips som ger dig superkraften att skriva en fantastisk bok på en vecka. Som sagt, det finns inga genvägar. Att skriva en bok tar tid.


Tänk på att skrivande är väldigt individuellt. Ta ingenting för hårt och hitta din egen stil. Kanske passar inga av de här tipsen in på dig.

Jag är inte den ända bokbloggaren med författardrömmar. Vill du ha fler tips så skrev Pia från Bookrelated ett inlägg för att tag sen fullt av användbara saker och vill du ha ännu fler tips så kan du gå in här och läsa Anna från Boktyckes inlägg om att hitta en bra början till din bok.
   Good luck! Jag hoppas på att få hitta era böcker i bokhandlarna i framtiden!

2 kommentarer:

  1. SV: Åh så härligt att höra!:D Jag blev helt såld när jag läste första boken ^^
    Vilken av de böckerna som kommit ut tycker du bäst om?:)

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du skriver och vilka fina tips! :D själv är jag också en sådan där skrivande författardrömmande människa och jag skriver rätt ofta på min blogg om hur det går för mig och mitt pågående manus :) Det är så intressant att få veta hur andra hanterar hela den här grejen med att skriva en bok! Gärna fler sådana här inlägg, man kan peppa sina skrivande medmänniskor med sådana här texter ;D

    SvaraRadera