måndag 18 juni 2012

Ljusets hunger

Titel: Ljusets hunger
Serie: Stall Norrsken #6
Författare: Noomi Hebert, Lena Ollmark
Illustratör: Åsa Ekström
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidantal: 145

Detta är den sjätte och sista delen i serien Stall Norrsken, så varning för spoilers för de tidigare delarna, Eldens Gåva, Isens hemlighet , Vindens vägKlippornas dans och Mörkrets längtan
Allting verkar vara som vanligt igen. Adrian är tillbaka i Underjorden, Joakim har fått tillbaka Hotty, Röökh har kommit till ro och Underjordens styrkor har splittrats. Kriget är över och Åse har börjat fundera på om det är dags att hitta ett sätt att bli av med deras och hästarnas krafter.
   Men Andrea är galen av längtan efter Adrian och Vera får reda på hemska saker om Robin och Patrick. Samtidigt leder den onaturliga hettan i Gheika till rasande skogsbränder och Joakim och Åse blir fast mitt i det vilda eldhavet.
   Innan de vet ordet av är alla tillbaka där allting började och där allting ska sluta: Underjorden. Och den här gången kommer inte Benriddarna ge sig innan de fått det största av offer...

Wow, Ljusets hunger är definitivt den bästa boken i serien. Till skillnad från de andra böckerna kommer den igång mycket tidigare med händelser som är både mörkare, våldsammare och sorgligare. Alla karaktärerna tvingas gå igenom diverse hemska situationer och lära sig hantera dem oavsett vad som händer. De växer till personligheten och kommer ännu närmre varandra.
  
Som i de tidigare böckerna används orden sparsamt (en av anledningarna till att boken är så kort) de viktigaste scenerna blir ändå oerhört dramatiska tack vare mangabilderna. Det är aldrig några problem med att leva sig in i situationerna.

Men de tidigare problemen med serien klänger sig fast: jag vill ha fler svar. Vissa saker kändes fortfarande lite väl enkelt ordnade utan ordentliga förklaringar (slutet, till exempel). Jag får lite känslan av att författarna inte kunde komma på lösningar på allt och hoppades att ingen skulle märka. Det känns slarvigt. Tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar