måndag 2 januari 2012

Kommande böcker

I år kommer det ut mängder av nya böcker och jag har satt ihop en liten lista på de som jag själv är nyfiken på (den här gången har jag bara valt titlar som kommer ut på svenska, inte engelska).

De utvalda: Monstrets dotter av Kristin Cashore
Utkommer: 2012-05-14
Sjuttonåriga Flamma kan läsa människors sinnen och styra deras vilja. Hela hennes väsen är förföriskt, men folk minns hennes elake döde far och undrar om dottern är likadan. Flamma vill bevisa att hon inte alls är som sin far. Med hjälp av sina krafter försöker hon avstyra ett hotande krig. Hon börjar inse den fulla vidden av sin styrka och den skrämmer henne. Kommer hon att bli ett lika fruktansvärt monster som hennes far var, eller kan hon använda sin förmåga till att göra gott?

  Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Utkommer: 2012-04-19
De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.
   Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.
  Döden i dina ögon 3 - Slutet av Rachel Ward
Utkommer: 2012-03-07
Året är 2029. Två år efter den stora katastrofen. Adam, Sarah och dottern Mia lever tillsammans i en värld som fallit samman. De kämpar också med den oönskade uppmärksamheten de dragit till sig genom att Adam precis som hans mamma Jem gjorde kan se människors dödsdatum när han ser dem i ögonen. Och det ska bli ännu värre. Under katastrofen lyckades Mia på något sätt byta ut sitt nummer och därmed skjuta fram sitt dödsdatum! Denna mystiska förmåga gör henne till ett hett och jagat villebråd. Alla vill leva för evigt och vissa är beredda att göra vad som helst för att ta reda på Mias hemlighet, även mänskliga experiment.  

Mitt klimatkatastrofala liv - Carbon Diaries 2015 av Saci Lloyd
Utkommer: 2012-01-02
London, 2015: För att göra något åt koldioxidutsläppen och de drastiska klimatförändringarna tvingar regeringen alla att börja ransonera den energi de förbrukar. Så inte nog med att Laura Brown måste tänka efter ordentligt innan hon tar en dusch, laddar sin mobil eller repar med sitt punkband - resten av medlemmarna i hennes familj verkar ha flippat ur totalt.
   Lauras storasyrra drar nämligen till Ibiza och gör av med hela familjens klimatpoäng för en månad och hennes pappa byter bort bilen mot en skottkärra verktyg och en gris. Och som om det inte vore nog försöker hennes mamma komma i kontakt med sin inre varg.
   Samtidigt som oväder härjar i Europa och en översvämning hotar London försöker Laura hålla sig flytande genom att föra dagbok över sin skruvade tillvaro.
   Välkommen till hennes klimatkatastrofala liv.
  

Silverboken av Gull Åkerblom
Utkommer: 2012-01-09
Ett år har gått sen det hemska som hände vid Råkekullaborgen. Edit går som lärling i träsnideri hos sin morfar då hon blir kontaktad av en advokat som säger sig representera Edits avlidna far, vampyren Maximiliam Vinter. Han har lämnat ett mångmiljonarv efter sig i form av fastigheter, värdepapper och saftiga bankkonton. Edit vill inte kännas vid pengarna. Men så blir hennes bästa vän Sofia kidnappad och lösesumman är fem miljoner kronor. Pengar som Sofias bror absolut inte har. Edit misstänker att kidnappningen handlar om henne själv, halvvampyren Edit. Än en gång tvingas hon möta vampyrer.Rör mig inte! av Tahereh Mafi
Utkommer: 2012-04-05
Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig. Och så länge hon sitter inlåst och inte kan skada någon är det ingen som bryr sig om det heller. Världen har för fullt upp med att falla sönder för att ha tid med en 17-årig, trasig och inbunden tjej. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg.
   Återetablissemanget sa att bara de kunde ställa saker till rätta igen, och de låste in Juliette i en cell. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig. Och Återetablissemanget ändrar sig. Kanske är Juliette mer än en pinad själ i en giftig kropp. Kanske är hon precis vad de behöver just nu.
   Juliette tvingas välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem.

Matchad av Ally Condie
Utkommer: 2012-03-13
17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för banketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.
   Cassia börjar förstå att allt inte är som det verkar. Om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Och vad händer om hon blir kär i någon annan, någon förbjuden, någon som inte är hennes utvalda?


Farlig ström av Cat Falls
Utkommer: 2012-04-05
Farliga saker pågår i havets djup och Ty och Gemma dras än en gång in i en kamp på liv och död.Ty har alltid vetat att havet är en farlig plats. Varje gång han lämnar sina föräldrars gård på havets botten är han beredd att möta alla möjliga faror som hajar, bläckfiskar, späckhuggare Men han var inte beredd på att stöta på en hel stad som sjunkit till botten med invånare och allt. Snart står det klart att det inte är den enda staden som sänkts och när Tys föräldrar kidnappas måste han och Gemma slå sig samman med piraterna i Barracudaligan för att rädda dem. Men är de verkligen att lita på eller är Ty och Gemma ute på djupare vatten än de är medvetna om?

De dödas strand av Carrie Ryan
Utkommer: April
Gabry har haft en trygg uppväxt med sin mor Mary. Men en ödesdiger natt förändras allt, då Gabry och några av hennes jämnåriga tar sig över stadsmuren och in i det förbjudna området utanför. För i mörkret i den övergivna nöjes­parken lurar mardrömmen och på bara några minuter är flera av dem döda och resten blir snart tillfångatagna av stadens milis. Bara två av ungdomarna kommer undan: Catcher, som bär på den fruktansvärda smittan, och Gabry, som måste hitta en styrka inom sig som hon inte trodde att hon hade, lämna allt det trygga bakom sig och ge sig ut i det okända.

Många böcker att se fram emot, speciellt många dystopier, vilket självklart gör mig överlycklig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar