lördag 26 november 2011

Afrikas hemlighet och de förbjudna kunskaperna av Angelika Braun Alexanderson


Tolvårige Jack Anderson bor i London med sina föräldrar som aldrig har tid med honom. Han längtar hem till Sverige, och när sommarlovet kommer så ska han äntligen få åka till sommarstället på Lagnö. Men hans planer förstörs när klassen tre dagar innan sommarlovet åker till djurparken och Jack riskerar sitt liv för att rädda en noshörning från att bli skjuten. Men självklart tror ingen på honom när han säger att det fanns en tjuvskytt i parken, och resultatet blir att han tvingas be parkens ägare om ursäkt. Men ägaren kommer med ett märkligt förslag, han vill skicka iväg Jack till ett läger i Afrika. Jack är inte överdrivet förtjust i idén, men ibland har man inte mycket att säga till om. Men vad är det egentligen för konstigt läger han har hamnat i och vad är de förbjudna kunskaperna?

Afrikas hemlighet är spännande och intressant, fullproppad med inte bara en historia utan mängder av fakta om Afrika och dess djur- och växtliv och en del fina bilder från den afrikanska savannen. Historien är spännande och lättläst, man sugs snabbt in och även om det inte är alltför svårt att lista ut vem som är "skurken" så är det fartfyllt, spännande och lärorikt. Att det dessutom vävs in en fantasyhistoria gör den lite mera lättsam och ännu mer spännande.

Jag skulle nog säga att bokens starkaste sida är karaktärerna. De är från olika delar av värden, de är smarta, starka och växer under historiens gång. Jack går från en ganska så tjurskallig typ till en hjälpsam kille som älskar Afrikas djur och är beredd att göra allt för dem. Det finns dessutom med en Hollywood-tjej som trots att hon är beroende av snygga kläder är både modig och sympatisk, en kille från Hong Kong som var med i ett gäng men tvingas lära sig att sätta andra framför sig själv, en mexikansk tjej som är förstående och smart och en ung tjuvskytt.
   Jag tycker om att de slängde in en tjuvskytt i historien och tvingade oss läsare förstå att det oftast inte är tjuvskyttens fel att djuren håller på att dö ut. Visserligen skjuter de djuren, men det gör de eftersom de själva håller på att svälta ihjäl och är i STORT behov av mat och pengar. Det stora problemet är köparna, de rika typerna som är beredda att låta djur dö ut för egen vinnings skull. Sedan är vi själva inte helt oskyldiga heller. Om vi gav de stackars människorna lite hjälp skulle de inte behöva ta till drastiska åtgärder för att överleva.

Något som däremot INTE är helt bra är att författaren försöker få det att verka som om det är någon ondskefull organisations fel att jorden håller på att förstöras. Så är det inte, vi är alla delskyldiga och att lura i ungarna som läser den här boken att det inte är så kan leda till att de fortsätter leva precis som innan istället för att försöka göra något åt situationen. Dessutom känns det lite löjligt att socker framställs som något som är minst lika farligt som knark. Okej, jag fattar, det är inte bra med för mycket socker, men kom igen. I måttlig mängd är det inte så farligt.

Sedan kunde de ha tänkt lite annorlunda när de gjorde omslaget. Det är visserligen jättefint, men det ser mer ut som en faktabok en som en skönlitterär historia, och de flesta barn och ungdomar dras inte till faktaböcker.

Afrikas hemlighet är alltså spännande, lärorik innehåller intressanta karaktärer och fantasyinslag. Språket kan ibland kännas lite konstigt och tillgjort (exempelvis används ordet "doggen" istället för hunden och "camp" istället för läger) men det är bara en mindre detalj. Det positiva överväger alltså definitivt det negativa och den förtjänar fyra utav fem rosor, inte minst för att den försöker lära mänskligheten att vi måste göra något innan det är för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar